Завршен штрајк просветара: Не одустају од захтева

Они су раније за РТ Балкан објаснили да ће данас наступити једнодневна обустава наставе у већини школа у читавој земљи, као и у предшколским установама

После штрајка упозорења 16. септембра, данас, 2. октобра уследио је протесни скуп запослених у просвети у организацији четири репрезентативна синдиката.

Многа деца данас нису ишла у школе и вртиће, или је час трајао пола сата јер су се просветари определили за једнодневну обуставу наставе.

Окупљање је почело у 11 сати испред Скупштине Србије, након чега је уследила протесна шетња до зграде Владе. 

Саобраћај је био обустављен на Тргу Николе Пашића, а затим Немањиној и Кнеза Милоша, а после окупљања је нормализован.

Министарство просвете саопштило је да је данас настава у потпуности организована у 48,32 одсто школа, у измењеном режиму у 28,29 процената, док је 23,39 одсто школа потпуно обуставило образовно васпитни рад.

Предшколске установе, њих 90 одсто, радило је по устаљеном режиму, док су остале радиле по измењеном режиму.

Обраћајући се окупљенима испред Владе Србије, председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Маријановић рекао је да је, према њиховим подацима, више од 1.000 школа у штрајку, а да је у више од 90 одсто њих у неком виду штрајка.

Марјановић је рекао и да неће ићи на нове преговоре док не буду имали "нешто конкретно у односу на папир који су потписали".

Владан Ћирић из УСПРС подсећа на Протокол који су синдикати потписали са Министарством просвете у октобру прошле године, те да није испоштована ни једна његова тачка.

Да подсетимо, договорено је да се почетна плата за оне са седмим степеном у јануару 2025. изједначи са републичким просеком од приближно 15,4 одсто. 

Поред зараде, захтеви просветара односе се и на усвајање Кривичног законика у Скупштини Србије који је јуче ушао у јавну расправу, према коме би запослени у просвети стекли статус заштићеног лица, измени Уредба о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама, као и да им се исплати Новогодишња награда у складу са Посебним колективним уговором.

Од става просветних радника по школама, не само чланова синдиката, како је казао, зависи како ће се даље понашати и у складу са тим ће доносити одлуке.

Јуче је одржан састанак премијера Србије Милоша Вучевића са просветарима о побољшању услова рада у школама. Председник владе понудио им је повећање од 12 одсто за наставно, а осам одсто за ненаставно особље. 

Премијер је представницима синдиката рекао да "разуме њихова очекивања, али да истовремено води рачуна о економској стабилности Србије".

Премијер је најавио и да ће се размотрити могућност једнократне финансијске помоћи свим запосленима у просвети и предшколским установама, коју ће конкретно изнети у наредним данима. 

Унија синдиката просветних радника у саопштењу истиче да су изнели чврст став да не пристају ни на какве поделе међу запосленима.

"Желимо да се повећање односи на све запослене у образовању исто", поручују.

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да штрајк није решење, јер због њега испаштају само ђаци и да је он за разговоре, као и то да је Влада Србије највећи захтева просветних радника већ испунила.

"Испунили смо захтеве да они добију статус не баш заштићеног лица али статус који може да им осигура већу безбедност и сигурност, затим захтев око изједначавања коефицијента а што се тиче повећања плата, када смо видели колики нам је фискални простор, рекли смо да ће просветни радници имати 50 одсто веће повећање од 1. јануара наредне године у односу на све остале запослене у јавном сектору", рекао је Мали одговарајући на питања новинара на прес конференцији одржаној поводом почетка нове наградне игра Узми рачун и победи.

Мали је навео да је доста тога урађено и да ће то бити настављено и 2026. и 2027. године, а када је реч о захтевима просветних радника да основна плата у просвети буде једнака просечној заради у републици, истакао је да је просечна зарада наставног особља у просвети већ већа од просечне зараде у републици.

"Сложили смо се с тим, само треба време да се то достигне", нагласио је Мали и додао да он није за уцене већ за разговоре.

Истакао је да је недавно усвојеним ребалансом буџета за просвету издвојено додатних 12 милијарди динара и да су та издвајања из године у годину све већа.

У случају да се захтеви просветних радника не испуни, најављују улазак у законски штрајк - када би настава трајала 30 минута.