Србија и Балкан

Лавров и Медведев писали Додику: Налазите се на првој линији ослободилачке борбе

Председник Српске захвалио је на подршци Лаврову и Медведеву
Лавров и Медведев писали Додику: Налазите се на првој линији ослободилачке борбе© Tanjug/FOTO SRNA/ Borislav Zdrinja

Руска Федерација, као једна од држава гаранта Општег оквирног (Дејтонског) споразума за мир у БиХ 1995. године, обраћа приоритетну пажњу доследној имплементацији овог међународног правног документа који игра кључну улогу у одржавању стабилности и безбедности у БиХ и на Балкану у целини, навео је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров у писму подршке председнику РС Милораду Додику и народу у Српској.

Такође, писмо подршке Додику је упутио и заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.

"Са забринутошћу пратимо како западни актери истрајно руше дејтонске принципе унутрашњег уређења БиХ, сведочимо активним покушајима скраћивања неотуђивих уставних права конститутивних народа. Види се да се пре свега на удару налази Република Српска, Ви лично и Ваши сарадници јер браните законите интересе српског народа и дајете отпор неоколонијалној политици Запада", навео је Лавров, преноси РТРС.

Лавров је у свом писму Додику нагласио да је Русија одлучна и убудуће да спроводи принципијелну и одговорну линију ради одбране Дејтона, јачања мира на Балкану, развоја једнакоправне и узајамно корисне сарадње са Српском.

Шеф руске дипломатије је Додику пожелео отпорност, храброст и успехе у патриотским подухватима, а братском српском народу срећу и просперитет.

Медеведев је написао да Русија са дубоком забринутошћу прати развој ситуације на Балкану, као и у БиХ.

"Са жаљењем уочавамо оживљавање некадашњих колонијалних пракси Запада, који настоји да успостави тоталну контролу над народима региона, као и да их претвори у безвољне и обесправљене сателите који беспоговорно извршавају команде споља", навео је он.

Медведев је додао да непоколебљивост, којом се српски народ супротставља агресивној западној политици, бранећи своје националне интересе, изазива огромно поштовање.

"Фактички ви лично се налазите на првој линији нове етапе народноослободилачке борбе и храбро се одупирете спољном притиску, који често превазилази све замисливе морално-етичке и правне границе", додао је Медведев.

Он је поручио да је убеђен да ће руски и српски народ заједничким напорима обезбедити тријумф традиционалних вредности, једнакости у правима, као и стваралачке сарадње.

"Желим Вама и Вашим сарадницима издржљивост и нове успехе, а становницима Српске мир, стабилност и благостање", закључио је Медведев у писму председнику РС.

Председник Српске се захвалио на подршци Лаврову и Медведеву.

Писма подршке Лаврова и Медведева Додику и народу у Републици Српској, председник Српске је објавио на друштвеној мрежи Икс.

image