Османијева са Штајнмајером: Немачка подржава чланство тзв. Косова у ЕУ и Савету Европе

Претходно је немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин казао да је од партнера затражио да подрже тзв. Косово за чланство у Савету Европе

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи састала се данас са немачким председником Франк-Валтер Штајнмајером, са којим је разговарала о, како је истакла, важним корацима који су пред њима на заједничком путу.

Штајнмајер је поручио да би требало да раде на стварању услова за чланство у Европској унији и Савету Европе.

Председник Немачке је у Берлину Османијевој рекао да је Немачка веома заинтересована за стабилност Западног Балкана и да подржава тежње тзв. Косова за чланство у европским организацијама.

"Немачка је веома заинтересована за стабилност региона и подржава чланство Косова у Европској унији и Савету Европе, нагласио је председник током разговора. Земља мора да ради на стварању неопходних услова за то", наводи се у саопштењу Председништва Немачке.

Претходно је немачки изасланик за Западни Балкан Мануел Зарацин казао да је од партнера затражио да подрже тзв. Косово за чланство у Савету Европе.

"Не можете очекивати да Немачка ради ваш дипломатски посао, Косово то мора да уради само", рекао је он после састанка другог немачко-косовског економског форума у ​​Приштини.

Изасланик Немачке нагласио је да не би било у реду да се каже да је та држава оставила тзв. Косово на цедилу за чланство у Савету Европе.

"Лобирали смо да се гласа за. Рекли смо својим партнерима да подрже тај захтев, јер ће то утицати на дијалог, а онда су они рекли 'видите где смо'. Јасно нам је да морамо да избегнемо неуспех гласања", подвукао је Сарацин, преноси "Коха".

Немачки изасланик додао је да између Немачке и Француске постоје многа питања и да се она не односе само на тзв. Косово.

"Ствар манастира Дечани је касно завршена. Ово је живот. Урадите ствари на време како бисте видели да се ситуација мења", казао је он.