Србија и Балкан

Оптужбе посланика у Сабору: Пленковићу, шаљеш хрватске војнике у Украјину да би се додворио Макрону

Одлука Владе Хрватске о слању војника у Украјину може да буде прихваћена само ако за њу гласа две трећине посланика у Сабору
Оптужбе посланика у Сабору: Пленковићу, шаљеш хрватске војнике у Украјину да би се додворио Макрону© FOTO HINA/ DARIO GRZELJ

Посланик опозиционог Моста у хрватском сабору Миро Буљ оптужио је данас премијера Андреја Пленковића да жели да пошаље хрватске војнике у Украјину да би, како је навео, задовољио своје газде и додворио се француском председнику Емануелу Макрону.

Буљ је на прес конференцији у Сабору упитао Пленковића зашто не шаље војску на хрватске границе.

"Он (Пленковић) уместо тога потихо гура официре... хрватска држава се уплиће у рат", рекао је Буљ новинарима.

"Лоло, Пленковићу, ако те ја толико иритирам, дођи у Сабор с предлогом да хрватску војску, противно вољи уплићеш у непотребан рат како би погодовао својим газдама и додворио се Макрону и осталима”, навео је Буљ, пренели су хрватски медији.

Хрватски председник Зоран Милановић одбио је јуче да да претходну сагласност на слање хрватских војника у мисију подршке Украјини, јер, како је истакао, као врховни командант Оружаних снага на то има право.

То је изазвало оштру реакцију премијера Андреја Пленковића, који је гест Милановића назвао манипулацијом и урушавањем спољнополитичког става Владе "да је Русија агресор, а Украјина жртва".

Одлука Владе Хрватске о слању војника у Украјину може да буде прихваћена само ако за њу гласа две трећине посланика у Сабору.

image