Србија и Балкан

Вучевић: Нико се не инати са просветарима, наш предлог је коректан

У уторак је одржана четврта рунда преговора просветних радника са Владом Србије о повећању зарада
Вучевић: Нико се не инати са просветарима, наш предлог је коректан© TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIĆ

Председник Владе Србије Милош Вучевић рекао је данас да је рад просветних радника посебно вреднован и да је повећање плата за 12 одсто коректан и конструктиван предлог као и да се нико са просветарима не инати, већ да за свако повећање зарада мора да постоји економско покриће.

Премијер је рекао да је у уторак имао четврту рунду састанака са представницима синдиката просвете.

"Када предложите повећање за цео јавни сектор осам посто, а онда кажете да посебно вреднујете рад васпитачица, учитељица, наставника и предложите повећање за њих 12 посто, рекао бих да је то конструктивно и коректно", рекао је Вучевић поводом штрајка који су организовала четири просветна синдиката.

Вучевић је оценио и да је у земљи завладао став да новца има неограничено, те да сви треба да изађу на улице.

"Ја сам и јуче рекао синдикатима да то није питање добре воље. Нико се не инати. Прошле године смо имали повећање плата пет одсто, затим десет одсто почетком ове године, али је тад инфлација била преко 12 одсто", рекао је Вучевић.

Према његовим речима, инфлација ове године неће прећи 4,7 одсто, а раст БДП-а је пројектован између 3,8 и 4 одсто.

"У односу на то ми можемо више да улажемо и у плате и у пензије и у пројекте. Сад свима да кажем, банкротираће нам држава ако немамо економско покриће као кад 2012. нисмо имали за пензије", истакао је Вучевић.

Четири просветна синдиката организовала су протесно окупљање у Београду и обуставу рада у једном броју школа, тражећи поред осталог да се плате почетника у просвети изједначе са републичким просеком.

image