НАТО одговорио Милановићу: Договорили смо се у Вашингтону

Председник Хрватске саопштио је јуче да неће дозволити одлазак хрватских војника у Украјину

Лидери држава чланица НАТО-а договорили су пакет помоћи за Украјину на самиту у Вашингтону у јулу ове године, подсећа НАТО у реаговању на одлуку председника Хрватске Зорана Милановића да не одобри слање хрватских војника у Украјину.

У одговору НАТО-а који је објавио Радио Слободна Европа наводи се да не желе да коментаришу Милановићеву одлуку, те да се за било каква питања о доприносу Хрватске обрате хрватским властима.

Договорени пакет помоћи за Украјину укључује нову команду НАТО-а за подршку обезбеђивању опреме и обуке, дугорочно финансијско обећање и неповратан пут ка чланству.

"НАТО команда се налази у Немачкој и има логистичка чворишта на другим локацијама унутар савезничке територије", наводи се у одговору Алијансе.

Подсетимо, Милановић је јуче саопштио да није дао одобрење за учешће хрватске војске у помоћи Украјини, наводећи да тиме штити Хрватску од увлачења у рат.

Бурно је реаговао хрватски премијер Андреј Пленковић који је рекао да Милановићева одлука "минира међународну позивију Хрватске".

Ипак, потврдио је да ниједан хрватски војник неће отићи у Украјину.