Немачка амбасадорка и порука Београду: Чврсто стојимо уз вас на путу у ЕУ, али без дела Србије

На скупу посвећеном годишњици пада Берлинског зида, немачка амбасадорка је послала поруку да Немачка стоји уз Србију, али како?

Амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад изјавила је данас да Берлин "чврсто стоји уз Србију на путу ка ЕУ", иако је од почетка преговора о чланству Србије прошло скоро двадесет година, а Запад је стално додавао нове услове за Београд.

"Ми чврсто стојимо уз Србију и уз људе који овде живе и подржавамо све кораке на овом путу. Хајде да радимо заједно на нашој заједничкој будућности у ЕУ", истакла је Конрадова на скупу посвећеном обележавању Дана немачког јединства, на годишњицу пада Берлинског зида.

У свом протоколарном говору, амбасадорка није навела на који то начин Берлин "чврсто" стоји уз Србију, када је из овог града, као и из Париза још пре годину дана стигао такозвани француско-немачки план о Косову и Метохији, по којем би Београд требало дефакто да се одрекне дела Србије.

Тај план је чак постао део преговарачког оквира о чланству Србије у ЕУ. Није тајна ни да Берлин чини све да тзв. Косов постане чланица међународних организација, како би и на тај начин осигурао стицање државности српске јужне покрајине.

Медији преносе да су скупу присуствовали министри у Влади Србије, председница парламента Ана Брнабић, као и покрајинска премијерка Маја Гојковић, повереница за равноправност Бранкица Јанковић и представници верских заједница.