Нужна одбрана биће дозвољена и када напад непосредно предстоји

У ситуацији када учинилац прекорачи границе нужне одбране услед јаке раздражености или услед великог страха изазваног нападом, суд га може и ослободити од казне

Предложеним изменама Кривичног законика (КЗ) предвиђено је проширење дефиниција нужне одбране, колоквијално назване "самоодбрана", која искључује постојање кривичног дела.

Предложеним изменама било би омогућено да се нужна одбрана примени, не само када је напад у току истовремен, као што је сада дефинисано у КЗ, већ и када напад непосредно предстоји.

У складу са важећим прописима, који ће и после измена остати на снази, прописано да је "нужна она одбрана која је неопходно потребна да учинилац од свог добра или добра другога одбије истовремен противправан напад".

У случају да дође до прекорачења нужне одбране, суд учиниоцу може да ублажи казну прописану за кривично дело за које се терети.

Такође, у ситуацији када учинилац прекорачи границе нужне одбране услед јаке раздражености или услед великог страха изазваног нападом, суд га може и ослободити од казне.

Према образложењу аутора Нацрта закона о изменама и допунама Кривичног законика, поменутом изменом – да напад непосредно предстоји, уважавају се ситуације када је очигледно да ће до напада доћи у врло блиској будућности, али он још није почео, јер то може бити подједнако опасно и захтевати правовремену реакцију како би се избегле озбиљне последице.

"Тиме се штите лица у потенцијално угрожавајућим ситуацијама и пружа већа флексибилност у примени нужне одбране, али уз задржавање строгих критеријума пропорционалности, чиме се обезбеђује заштита легитимних интереса грађана и спречавање злоупотреба у примени самоодбране", наводи се у образложењу.

Додаје се да се поред веће правне сигурности и ефикасности у примени закона од стране судова, овом изменом врши и усклађивање са међународним стандардима у складу са савременим правним трендовима у европским државама које препознају потребу за ширењем концепта нужне одбране.

Ово је само једна од бројних новина које предвиђа Нацрт измена КЗ-а, а које су од 1. октобра и формално на јавној расправи која ће трајати до 1. новембра.