Момир Турудић у "Релативизацији": Нуклеарни сукоб Ирана и Израела пут ка Апокалипси

"Трећи светски рат ће почети када Израел употреби нуклеарно оружје против Ирана, односно место зачетка цивилизације биће и место њеног уништења", каже саговорник Љиљане Смајловић

У новој епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић разговарала је с Момиром Турудићем, уредником портала "Ока" Радио-телевизије Србије и експертом за Блиски исток, где се управо разбуктава сукоб ширих размера.

Као познавалац прилика у земљама региона – од Ирана, Сирије, Јордана, Либана, па и до Таџикистана у коме је живео – и некадашњи преводилац с фарсија за УНХЦР, истиче да је једна од најгорих ствари држање стране, било да је за Палестину или за Израел, али и енормно цивилно страдање у актуелном сукобу.

"У сваком рату, па и у овом, страдање цивила објашњава се оним – да, али – нисмо хтели, ту су били војни објекти и сл. Не памтим рат у којем је била оволика несразмера између погинулих цивила и војника, што је пак било евидентно будући да се ради о густо насељеном подручју, па је немогућа војна акција у којој би се правила селекција све и да је постојала намера. Зато се и користи та терминологија – нисмо ми криви већ Хамас који инсталира своје оперативце и базе на пренасељеним местима", каже Турудић.

Међутим, иако је то "оправдање" тачно, како додаје, то не може оправдати сразмеру страдања ни у једном рату, па ни у овом.

"Могуће је да ће на такав начин Хамас бити елиминисан, али такво страдање за будуће генерације сеје семе мржње које ће клијати много више но што је било досад. Страшне околности мењају људе и воде их на страну на коју ни сами нису помислили да ће се наћи", прецизира гост "Релативизације".

Израел заиста креће у обрачун са свим својим непријатељима

На опаску Љиљане Смајловић да је највећа бојазан у овом тренутку директан сукоб Ирана и Израела, Турудић подсећа на прво иранско гранатирање Израела пошто је Тел Авив напао ирански конзулат у Дамаску, које је, према његовој оцени, већ било прелажење црвене линије а чега су се сви прибојавали.

"Тада су се сви уплашили директног сукоба, за који нико не зна шта може да донесе, па се на све начине настојало да сви сачувају образ – да Иран одговори, али то гађање није изазвало  велику штету и било је без људских жртава. Али сада, после напада на Либан, највише плаше речи свих израелских званичника да креће прекомпоновање Блиског истока. Не волим да будем пророк Апокалипсе, али ово звучи тако да Израел заиста креће да се обрачунава са свим својим непријатељима, пре свега Ираном, како би трајно решио своје проблеме“, упозорава Момир Турудић.

Додаје да је Иран умешан тиме што помаже сукоб, али са свим својим унутрашњим проблемима – лошом економском ситуацијом, санкцијама под којим се налази – директан сукоб му не би одговарао. С друге стране, Израел се много исцрпљује у рату у Гази, у пушкарању с Хезболахом и другим противницима.

"Свашта се у историји дешавало на Блиском истоку, али то су биле другачије ситуације, ратовале су војске против војски. Ово данашње закувавање, с оволико актера и с оваквим потенцијалом да експлодира – то се никад није десило и нико не може да предвиди куда ће кренути и како ће се завршити. Немогуће је било какво решење с екстремним захтевима и с једне и друге стране – уништење Хамаса и Хезболаха, промена парадигме у односима с Ираном, односно иранска реторика да Израел мора да нестане. Ово је опасан тренутак јер су сви ирационално кренули у правцу да се иде до краја а не зна се какав ће крај бити", истиче Турудић.

Тел Авив више никог не слуша

Коментаришући тезу да је Тел Авив изабрао да сада појачава акције јер се приближавају избори у САД, каже да они немају никакве везе с тим јер све америчке администрације морају безусловно да стоје уз Израел, што је очигледно и данас. Колико год је и садашњој администрацији неугодно да објасни безбројне цивилне жртве, па повремено позива на примирје, не доводи се у питање безусловна подршка у оружју, новцу и сл.

"Нетанјахуа не може више нико да заустави. Израелско руководство заиста не слуша више никога. Теоријски би то могла Америка, али у пракси знамо да неће бити тако. Ко што у Немачкој из историјског дуга нема владе која ће смети да каже нешто против Израела или да му одбије било какав захтев", додаје саговорник Љиљане Смајловић.

На опаску да је Иран "избушен" са свих страна, а да Израел показује да је страховито снажан и да може шта год хоће, каже да неке њихове акције, попут оне с пејџерима и воки-токијима или ликвидирање противничких вођа изгледају спектакуларно, али и да Иран "буши" Израел на други начин.

"Хезболах сада јесте ослабљен, али неће нестати због овога, и Хамас као много слабија организација опстаје већ годину дана, и крај сукоба се не назире. Погледајмо само јеменске Хуте, шта су технолошки способни сад да ураде. Дакле, све време 'буше' једни друге. Нико није ту надмоћан осим ако дође до употребе потпуно разорног оружје, не само нуклеарног, нпр. да Иран гађа нуклеарне реакторе у Израелу", каже Турудић.

Ипак, како додаје, директан сукоб Ирана и Израела отвара Пандорину кутију – незамислив сценарио данас постаје замислив.

"Дешавања на Блиском истоку су потпуно ирационална. Наравно да је сваки рат одвратан, а неко решење које ће створити нови поредак у будућности, то се овде не види. Блиски исток, као колевка цивилизације, место где је настало човечанство, сада би могло би да постане место где се завршава цивилизација. Нисам усамљен у мишљењу да ће трећи светски рат почети када Израел употреби нуклеарно оружје против Ирана", закључује гост "Релативизације" Момир Турудић.