Србија и Балкан

Хелез тајно потписао уговор са кадетом који је одбио да се рукује с аустријском министарком

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајор Гојко Кнежевић изјавио је да ће покренути дисциплински поступак против лица које је на Терезијанској војној академији у Аустрији изазвало инцидент, без обзира на пријем у професионалну војну службу
Хелез тајно потписао уговор са кадетом који је одбио да се рукује с аустријском министарком© Denis Zuberi/Anadolu

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић каже да је Зукан Хелез министар одбране у понедељак у тајности потписао уговор са Бењамином Фукељом, који је направио инцидент у Аустрији када је одбио да се рукује министарком одбране Аустрије.

"Мој шеф кабинета јутрос ми је потврдио информацију да је тај кадет још у понедељак потписао уговор са Министарством одбране у Савету министара и од тада је он званично припадник Оружаних снага БиХ у почетном официрском чину, потпоручник", рекао је Гогановић.

Истакао је да је све урађено у тајности, јер увек када се потписују ти уговори организује се и свечана церемонија којој, како каже и сам он присуствује, као заменик министра одбране.

"У Министарству одбране свима су загарантована верска права и слободе, али исто тако ми улажемо велике напоре како бисмо развијали толеранцију и међусобно уважавање. Тако подижемо свест о родној равноправности", каже Гогановић.

Поручио је да за Фукељин чин у Аустрији не постоји никакав изговор.

"Мени је такође жао што је колега Хелез, нажалост изабрао овај приступ. Јавно сам Хелезу поручивао, али и преко свог кабинета, да би било коректно да о овом питању заседа стручни колегијум унутар Министарства одбране, који постоји управо како би решавао овакве ситуације. На стручни колегијум позовемо три верске службе, како бисмо чули и њихово мишљење и шта они предлажу да се уради", истакао је Гогановић.

Сматра да је ово лоша порука свим припадницима Оружаних снага, али и међународним партнерима.

"Овај потписани уговор може оставити кобне последице у будућности", истакао је Гогановић.

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајор Гојко Кнежевић изјавио је да ће покренути дисциплински поступак против лица које је на Терезијанској војној академији у Аустрији изазвало инцидент, без обзира на пријем у професионалну војну службу.

Кнежевић је истакао да би то било далеко ефектније да је урађено одмах након инцидента, док се ово лице налазило у категорији кадета.

Он је потврдио да је министар Хелез, без консултација са својим заменицима, потписао уговор са кадетом који је одбио да се рукује са министром одбране Аустрије Клаудијом Танер јер је жена.

Кнежевић је раније изјавио да са овим кадетом не би требало да буде потписан уговор о професионалној војној служби, јер са таквим његовим ставовима тешко може функционисати у мултиетничкој средини, а до проблема би дошло и када је реч о родној равноправност због његовог приступа према женама.

На Терезијанској војној академији у Аустрији у уторак, 1. октобра, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, бошњачки официр Бењамин Фукеља је одбио да се рукује са Танеровом јер је жена, а овај чин је оправдао верским уверењима.

image