"Вечерње новости" о позиву на забрану РТ Балкан: Репортери без граница су политичко оруђе Запада

Ми говоримо оно што други не говоре и желимо да та информација стигне до већег броја читалаца и слушалаца, поручује главна уредница "Спутњика"

Репортери без граница (РСФ) заправо треба да се зову репортери са границама, судећи по томе да својим деловањем ограничавају слободу медија који не подлежу идеологији Запада, кажу саговорници "Вечерњих новости", коментаришући захтев ове организације да се забрани рад наше редакције у Србији, као и да ЕУ на одговорност позове Србију због омогућавања "ширења руске пропаганде".

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон истиче да РСФ имају улогу глобалног жандрма који треба да казни све који не следе идеологију Запада.

"Они траже од Владе Србије да се забрани рад појединих медија који нису по њиховој политичкој вољи. Њихов захтев за цензурисање новинара је преведен и промовисан на главним сајтовима лево-либералне опозиције 'Директно', 'Нова С' и Н1", навео је Гујон, подсећајући да су 1999. године, након НАТО агресије, РСФ одбили да у свој годишњи извештај о новинарима настрадалим на радном месту ставе 16 српских новинара и медијских радника убијених у бомбардовању РТС-а 23. априла те године.

Главна уредница "Спутњика" у Србији Љубинка Милинчић истиче за "Новости" да не види проблем у констатацији да руски медији пласирају руске вести.

"РТ Балкан и 'Спутњик' су основани да би Србији представили руску страну проблема, из њиховог угла. Ми говоримо оно што други не говоре и желимо да та информација стигне до већег броја читалаца и слушалаца. То што замерају да те наше информације потом преузимају други медији, то говори да је потребна та информација", истиче Милинчићева.

Саговорница "Новости" указује на то да би заправо требало проверити све оне "друге" медије.

"Треба проверити ко финансира западне и америчке медије. Уосталом, посао медија је да информише. Овај притисак је заправо знак да добро радимо. Репортери без граница заправо ограничавају пласирање оних информација које им се не допадају", закључује Љубинка Милинчић.