Србија и Балкан

УЖИВО Поплаве у БиХ: Најмање 15 мртвих, 40 се води као нестало (ВИДЕО)

Федерацију Босне и Херцеговине погодиле су поплаве, а стање је најкритичније у Јабланици
УЖИВО Поплаве у БиХ: Најмање 15 мртвих, 40 се води као нестало (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Влада Федерације БиХ је на данашњој телефонској седници прогласила стање природне несреће на подручју целог ентитета, услед катастрофалних поплава у којима је страдало најмање 15 особа, док се 40 води као нестало.

"На хитној телефонској седници Владе ФБиХ донета су три закључка. Федерална управа и ФУЦЗ ангажују специјализиране тимове за спашавање на води. Донели смо одлуку о проглашењу стања природне несреће на подручју ФБиХ. Формирали смо Кризни штаб у сталном заседању који има задатак да координира активности заједно са штабом Цивилне заштите", рекао је потпредседник Владе ФБиХ и министар развоја и предузетништва Војин Мијатовић.

На конференцији за медије обратили су се и представници ФУЦЗ-а. Како су казали, отежавајућа околност је што се најављују падавине и у наредним данима. Тренутно постоји информација да су поплаве однеле живот 15 људи, а да има доста несталих за којима се трага, додаје се и напомиње да је евакуација у току. 

Министар одбране БиХ рекао је раније за "Ал Џазиру" да је најмање двадесет особа погинуло је у поплавама и одронима који су погодили општину Јабланица на северу Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК) у Босни и Херцеговини, рекао је за "Ал Џазиру", напоменувши да су информације које добија са терена незваничне, али да "број жртава нажалост расте".

Према информацијама "Дневног аваза" најмање је 18 мртвих, 16 из Јабланице и двоје из Фојнице.

Фотографије из Јабланице су драматичне, куће се налазе под водом, а велики број возила је однела водена бујица, док је цео пут код Комадиновог врела вода однела.
Такође, саобраћај ка југу БиХ је знатно отежан, бројни путни правци су потпуно блокирани, а једини начин да се из Сарајева дође до Мостара је преко средње Босне.

Влада ХНК упозорила је грађане да не крећу на пут ка Јабланици и Мостару.
У селу Доња Јабланица на џамији се види само мунара.

Пут према Блидињу од Јабланице у потпуности је уништен због катастрофалних поплава.

Да на северу Херцеговачко-неретванског кантона, који је одсечен због јаког невремена, има жртава, потврдила је претходно и председница кантоналне Владе Марија Бухач, али није могла да говори о броју док не добије званичне податке.

"Хеликоптер ради на спасавању једног детета у Јабланици. Велика је штета, а путна инфраструктура је прекинута", истакла је Бухач.

Из Министарства безбедности у Савету министара, потврдили су да хеликоптер ЕУФОР-а врши хитни превоз повређеног детета из Јабланице.

Они су јутрос добили захтев Федералне управе цивилне заштите за пружањем помоћи у спасилачким тимовима и механизацији и да је одмах прослеђен Министарству одбране.

"Тражи се ангажовање хеликоптера, механизације и додатног људства - саопштено је из Министарства безбедности у Савету министара и додаје да је упућен и захтев Еуфору за ангажовање хеликоптера за медицинску евакуацију", наводи се.

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић изјавио је да су Оружане снаге БиХ, након природних непогода које су ноћас захватиле део земље, у приправности и да предузимају све потребне мере како би пружиле помоћ, али да се чека законско одобрење од Председништва БиХ за активирање свих ресурса, јавља РТРС.

  • 4. окт 2024 • 18:02

    18:02

    Шеф Делегације ЕП: Механизам ЕУ за цивилну заштиту и Фонд солидарности ставити на располагање БиХ

    У овим тешким тренуцима стојимо уз Босну и Херцеговину, поручио је Давор Иво Стиер, шеф Делегације Европског парламента, поводом катастрофалних поплава које су погодиле БиХ.

    "Механизам ЕУ за цивилну заштиту и Фонд солидарности ЕУ требало би хитно ставити на располагање како би се подржали тренутни напори за опоравак и осигурало да погођене заједнице добију сву помоћ која им је потребна", саопштио је Стиер.

  • 17:53

    Шеф српске дипломатије: Са тугом и неверицом пратимо вести из БиХ

    Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изразио је данас саучешће породицама погинулих у поплавама у Босни и Херцеговини и поручио да је Србија увек спремна да пружи руку помоћи и подршке.

    "Са тугом и неверицом пратимо вести о разорним поплавама и клизиштима у суседној Босни и Херцеговини који су однели велики број живота. Породицама и пријатељима свих трагично настрадалих, као и народу БиХ упућујем изразе најдубљег саучешћа", написао је Ђурић на Иксу.

  • 17:48

    Незванично: На подручју Доње Јабланице 40 особа се води као нестало

    Према незваничним информацијама са терена на подручју Доње Јабланице 40 особа се води као нестало.

    Све болнице су у приправности и очекују пријем унесрећених.

    Управо се ради на рашчишћавању пута према Јабланици с јужне стране на путу М-17, те од Прозор-Раме до Јабланице са северне стране, како би помоћ што пре стигла до угроженог становништва, известила је Федерална управа цивилне заштите (ФУЦЗ).

    Рашчишћен је пут према Јабланици од Коњица. Све расположиве јединице за путеве, ватрогасци, хитна помоћ и војска су на терену.

  • 17:39

    Град Добој издвојиће 50.000 евра помоћи за поплављене општине у ФБиХ

    Град Добој издвојиће 50.000 евра помоћи за поплављене општине на подручју Федерације БиХ, саопштено је из Градске управе.

    У саопштењу се наводи да се град Добој, као највећи страдалник поплава 2014. године, апсолутно саосећа са становништвом свих поплављених општина у ФБиХ и разуме њихове проблеме и потребе у овим тешким тренуцима.

    Из тих разлога, из добојске Градске управе позивају и све друге локалне заједнице да се укључе у ову хуману акцију како би помогли свим становницима са поплављених подручја у ФБиХ којима је помоћ у овом тренутку најпотребнија. 

  • 17:31

    Нешић посетио Јабланицу: У контакту смо са земљама региона, могућа међународна помоћ (ВИДЕО)

    Министарство безбедности у Савету министара у сталној је комуникацији са надлежним институцијама у Федерацији БиХ, али и у Србији, Хрватској и Словенији поводом природне несреће и уколико буде потребе биће пружена и међународна помоћ, рекао је ресорни министар Ненад Нешић.

    Он је истакао да је ситуација у Јабланици изузетно тешка, наводећи да је путни и жељезнички саобраћај у потпуности прекинут, те да путна комуникација према Мостару не функционише.

    "И у наредном данима сигурно неће функционисати", навео је Нешић.

    Он је рекао да га је контактирао председник Србије Александар Вучић, који је поручио да је спреман да упути све што је потребно Јабланици и свим осталим угроженим општинама.

    "Такође, Цивилна заштита Републике Српске је из Невесиња кренула у испомоћ колегама из Федералне управе цивилне заштите, а председник Српске Милорад Додик је уплатио по 25.000 евра за сваку од угрожених општина", подсетио је Нешић.

  • 16:06

    Цвијановићева изразила саучешће породицама страдалих у поплавама

    Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је саучешће породицама које су страдале у поплавама у делу Федерације БиХ, те истакла да дели бол због изгубљених живота.

    "Изражавам дубоко жаљење и саосећање због великог броја страдалих, повређених и несталих у катастрофалним поплавама које су погодиле један део ФБиХ", наводи се у телеграму српског члана Председништва БиХ.

    Она је изразила наду да ће материјална штета бити надокнађена што пре и да ће се угрожене породице ускоро моћи да врате својим домовима.

  • 15:41

    Стевандић упутио саучешће породицама страдалих у поплавама

    Председник Народне скупштине Републике Српске, Ненад Стевандић, изразио је саучешће породицама жртава страдалих у поплавама у неколико општина у Федерацији БиХ.

    "У своје име и у име Народне скупштине, изражавам најискреније саучешће због губитка најмилијих. Повређенима у овој страшној трагедији желим брз опоравак, а комплетно друштво у Републици Српској и БиХ позивам на солидарност и помоћ унесрећенима и локалним заједницама погођеним поплавама", наводи се у саопштењу.

  • 15:03

    Вишковић обећао помоћ Српске поплављеним у ФБиХ

    Премијер Републике Српске Радован Вишковић изразио је саучешће породицама које су изгубиле чланове у поплавама и најавио помоћ погођеним подручјима.

    Вишковић је најавио да ће Влада Републике Српске што прије донети одлуку о упућивању помоћи поплављеним општинама у ФБиХ.

    "Са том информацијом је већ изашао предсдник Републике Српске Милорад Додик", рекао је Вишковић.

    Вишковић је поручио да ће ступити у контакт и са премијером ФБиХ Нермином Никшићем и видети која је помоћ најнеопходнија.

    "Послаћемо помоћ у ономе што буде најпотребније. Можда треба помоћ у хигијенским потрепштинама, храни", рекао је Вишковић новинарима.

    Он је изразио жаљење због елементарних непогода које су погодиле део ФБиХ.

    "Највећа несреће је што има људских жртава, а материјална штета се може надокнадити", рекао је Вишковић, подсећајући да је Влада Српске увек помагала људима у невољи без обзира које су вере или националности.

  • 14:08

    Гогановић: Тешке машине стигле у Јабланицу

    Заменик министра одбране Александар Гогановић рекао је Срни да су Оружане снаге БиХ ангажоване кроз различите тимове, укључујући инжењерске јединице и тимове за спасавање на води на подручју погођеном катастрофалним поплавама у Херецеговачко-неретванском кантону.

    Напоменуо је да стручњаци из различитих сектора раде како би се обезбедило да све операције буду спроведене ефикасно и безбедно.

    Он је позвао све грађане да остану смирени и да се придржавају упутстава надлежних органа.

    "Оружане снаге ће учинити све што је у њиховој моћи како би одговориле на потребе друштва у оваквим кризним временима", поручио је он.

  • 14:05

    Додик уплатио 50.000км општинама у ФБиХ које су погођене поплавама

    Председник Републике Српске Милорад Додик уплатио је из Буџета председника Републике по 50.000 КМ локалним заједницама Кисељак, Фојница, Јабланица, Коњиц и Крешево.

    Додик је упутио најдубље саучешће породицама страдалих, и истакао да Република Српска у потпуности стоји на располагању свим местима у Федерацији БиХ која су угрожена поплавама.

image