Србија и Балкан

Ђурић: КиМ суштинска тачка неслагања са САД

Курти је све више у америчким политичким круговима препознат као реметилац и дестабилизатор, као неко ко својом агресивношћу и хировитошћу квари планове за будућност Балкана, поручио је шеф српске дипломатије
Ђурић: КиМ суштинска тачка неслагања са САД© FOTO TANJUG/ MSP/

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да Србија, као земља која држи до себе, мора да унапреди капацитете за продуктиван дијалог са САД.

Он је за "Политику" навео да је то рекао на панел дискусији у оквиру стратешког дијалога између САД и Србије под називом "Пупинова иницијатива", који је одржан прошле седмице, и истакао да при томе не мисли само на капацитете Министарства спољних послова и Владе, већ и на пословну, академску, научну и културну заједницу, као и на нашу бројну дијаспору.

Ђурић наглашава да су важан чинилац у односима са САД и тинк-тенкови и непрофитне организације, јер је на том нивоу најлакше промовисати политике и аргументовати позиције Србије пре него што оне дођу на сто саговорника на високом политичком нивоу.

"Пупин иницијатива делује, баш као и наш знаменити сународник по којем је та организација понела име, подаље од светала рефлектора, радећи за интерес Србије и српског народа, јер унапређење односа са САД јесте несумњиво наш ургентни државни и национални интерес", рекао је он.

Према речима шефа српске дипломатије, Споразум о стратешкој сарадњи у области енергетике између Србије и САД, који је потписан пре неколико дана, круна је вишегодишњег рада и дијалога и он третира једно поље живота и економије на којем се интереси Србије и САД подударају, а не супротстављају.

"Време ће показати колики је историјски значај овог документа, јер је пред нама доба убрзаног индустријског и технолошког развоја, који мора почивати на стабилним енергетским основама. Без претеривања, у наредне две или две и по деценије трошићемо четири пута више енергије него данас и колико год људима изгледало да је то дуг временски период, чињеница је да би то био немогућ задатак уколико не бисмо имали политичку и технолошку подршку држава које су кадре да нам на том путу помогну", рекао је Ђурић.

Ђурић истиче и да питање Косова и Метохије остаје суштинска тачка неслагања у српско – америчким односима, али је, како додаје, позитиван помак што данас, чак и о тој теми, успевамо да разговарамо на садржајнији и продуктивнији начин него у прошлости.

"Имиџ Србије се полако али сигурно мења у америчкој политичкој заједници и након дугог низа година у којем је Србија у САД препознавана као држава која ствара проблеме, за њих постајемо држава која нуди решења и гарантује стабилност на Балкану", навео он.

Ђурић је указао да је са тих позиција лакше разговарати и о темама око којих се не слажемо, али и очекивати тактичнији и прагматичнији приступ Вашингтона решавању проблема на Косову и Метохији.

"Политичари у САД не изговарају увек јавно оно што мисле, посебно када је реч о међународним односима, али имам утисак да све мање толеранције и разумевања имају за једностране и некоординисане потезе Приштине. Курти је све више у америчким политичким круговима препознат као реметилац и дестабилизатор, као неко ко својом агресивношћу и хировитошћу квари планове за будућност Балкана, и ми свакако и ту треба да тражимо простор да се изборимо за поштовање права српског народа у нашој јужној покрајини", нагласио је он.

image