Србија и Балкан

Настављено суђење четворици Срба које Куртијев режим оптужује за тероризам

Четворица Срба који су ухапшени након протеста због упада лажних градоначелника у општинске граде, негирала су оптужбе
Настављено суђење четворици Срба које Куртијев режим оптужује за тероризам© Erkin Keci/Anadolu Agency via Getty Images

Пред посебним одељењем основног суда у Приштини настављено је суђење четворици Срба, Милуну Миленковићу Лунету, Дејану Пантићу, Александру Влајићу и Миомиру Вакићу, које Куртијево специјално тужилаштво терети за извршење наводног терористичког акта, јавља "Косово онлајн".

Четворица Срба терете се да су, наводно у саизвршилаштву са другим неидентификованим лицима, извршили "терористички напад" на просторије Општинске изборне комисије 6. децембра 2022. године, када су, током протеста Срба, како се тврди, бачене две ручне гранате и две шок-бомбе.

Сва четворица Срба раније су не­ги­ра­ли кри­ви­цу за на­вод­ни те­ро­ри­стич­ки акт у Ко­сов­ској Ми­тро­ви­ци у де­цем­бру 2022, односно на­вод­ни на­пад на при­пад­ни­ке Кфо­ра и при­пад­ни­ке тзв. ко­сов­ске по­ли­ци­је, ко­ји су се де­си­ли у Зве­ча­ну 29. ма­ја про­шле го­ди­не, при­ли­ком насилног упа­да ал­бан­ских гра­до­на­чел­ни­ка у оп­штин­ску згра­ду.

Хап­ше­ње ис­так­ну­тог спорт­ског рад­ни­ка Ми­лу­на Ми­лен­ко­ви­ћа Лу­не­та, 13. ју­на про­шле го­ди­не у цен­тру Ко­сов­ске Ми­тро­ви­це, оста­ло је упам­ће­но као јед­но од нај­бру­тал­ни­јих хап­ше­ња Ср­ба на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји. Лу­не­та је у фри­зер­ском са­ло­ну, у при­су­ству ма­ло­лет­не кћер­ке, ухап­си­ло ви­ше де­се­ти­на спе­ци­ја­ла­ца тзв. Ро­су. Прет­ход­но су део ули­це у ко­јој се на­ла­зи са­лон оп­ко­ли­ли с осам оклоп­них во­зи­ла.

На данашњем рочишту очекује се испитивање сведока Б.Х. и Н.Ф., које је тужилац Беким Кодралију предложио на претходном рочишту, од којих је један косовски полицајац, а други припадник ЦИК-а.

Адвокат Милуна Миленковића Миодраг Бркљач истакао је на почетку да је на данашњем рочишту спорно присуство полицијског истражитеља Аднана Имерија.

"Ви га нисте позвали на главни претрес, он не може да присуствује и седи поред тужиоца, његово присуство може да се тумачи као неки вид притиска на остале сведоке који треба да буду саслушани у овом предмету", рекао је Бркљач.

Суд је усвојио предлог одбране и затражено је да истражитељ напусти судницу уз образложење да је био ангажован у истражној фази и да може потенцијално, у будућности, да буде предложен као сведок.

У притвору се налазе Милун Миленковић Луне и Александар Влајић, док се остали бране са слободе.

Адвокат Предраг Миљковић је на претходном рочишту затражио замену мере притвора за Миленковићу уз понуду јемства.

image