Србија и Балкан

Португалски генерал Раул Куња: Истина о КиМ је другачија од онога што западни медији пласирају

Куња је указао да је његова књига у родном Португалу доживела треће издање и додао да у њему наводи и последња дешавања у јужној српској покрајини
Португалски генерал Раул Куња: Истина о КиМ је другачија од онога што западни медији пласирају© TANJUG/ RADE PRELIĆ

Књига "Косово: Нечувено отимање независности" португалског генерала Раула Куње представљена је данас у Београду, а том приликом аутор је истакао да му је мотивација за писање било то што је приметио да постоји велики несклад између онога што је видео док је као официр Унмика служио на КиМ и онога како су западни медији извештавали о ситуацији у јужној српској покрајини.

"Желео сам да покажем да је истина другачија од онога што медији пласирају", рекао је Куња.

Навео је да је у књизи желео да прикаже који су то политички и економски интереси стајали иза пласирања негативне слике о јужној српској покрајини и оценио да ако је једна страна имала право да каже да јој је нанета неправда, то је била Србија.

Истакао је да међународна правда, када је у питању АП Косово и Метохија, није испуњена и оценио је да је међународни суд који се бавио питањима бивше Југославије био веома пристрасан.

Куња је указао да је његова књига у родном Португалу доживела треће издање и додао да у њему наводи и последња дешавања у јужној српској покрајини.

Напоменуо је да су његову књигу у Португалу највише читали студенти међународних односа, као и да је доста коришћена у војним круговима.

Бивши потпредседник Владе Савезне Републике Југославије Никола Шаиновић подсетио је да књига Раула Куње није само обична књига, већ је студија, односно представља научни рад, део докторске дисертације са којом је Куња докторирао.

Додао је да је у књизи приказано много докумената које ни он, као бивши функционер државе, није имао прилике да види.

"Аутор обрађује овде ставове свих великих и важних држава - Америке, Немачке, Француске. Тешко је наћи на једном месту то тако добро систематизовано", оценио је Шаиновић.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оценио је да је подухват писања ове књиге врло храбар и навео да се успешност књиге види по томе да је аутор успео да докаже своју тезу, коју је изнео у закључку свог дела.

"Ако су наивно веровали да ће се косовска ствар завршити како су замислили, нису у праву", парафразирао је Миливојевић завршетак књиге.

Подсетио је да је у књизи наведено више стотина извора, што по његовом мишљењу, представља научно-истраживачки подухват који је квалитетнији од обичних књига.

Историчар Миле Бјелајац навео је да је књига иде уз бок са сведочењима италијанских, француских, руских, немачких, као и португалског генерала Бранка и других официра, који су се трудили да прикажу праву слику о ситуацији у јужној српског покрајини.

Говорећи о тим временима, Бјелајац је подсетио на речи бившег америчког војног команданта генерала Веслија Кларка, који је рекао да се сукоб на Косову и Метохији није десио због права Албанаца или због тзв. етничког чишћења, већ да је у питању био долазак америчке војске на ту територију и контрола ресурса на том простору.

"Аутор у добро структурираној књизи даје преглед слике стварности или боље речено, наличје доктрине 'хуманитарне интервенције' на овим просторима. Бави се пропагандом, ту своје место има Рачак...", рекао је Бјелајац.

Португалски генерал Раул Куња био је део посматрачке мисије Европске заједнице у Југославији од 1991. до 1993. године, да би касније служио у Унпрофору.

Од 2005. године служио је као шеф војних официра за везу мисије УНМИК на АП Косову и Метохији и на тој позицији је остао три године, а тај период службовања га је мотивисао да напише књигу "Косово: Нечувено отимање независности".

Књигу је објавила Чигоја штампа.

image