УЖИВО У поплавама у БиХ страдале скоро целе породице, ревидиран број жртава

Нажалост, велики је број настрадалих након олујне кише, трагамо за несталима, рекао је начелник Општине Јабланица Дамир Шабановић, истичући да се ради о незапамћеној трагедији

Дан након стравичних поплава које су погодиле Босну и Херцеговину наставља се потрага за несталима.

У општинама Јабланица, Кисељак, Крешево, Коњиц, Фојница и другима штета је немерљива, а она најтежа огледа се у броју жртава, извештава "Дневни аваз".

На конференцији за новинаре Владе Херцеговачко-неретванског кантона објашњено је да су погрешно израчунали број жртава и да је на овом подручју укупно 13 погинулих, стога је званично укупан број настрадалих у поплавама у БиХ до сада 16, преноси Кликс.ба.

Како се додаје, трага се за укупно 10 особа на подручју Херцеговачко-неретванског кантона.

Спасилачке службе јутрос у 7 сати наставиле су потрагу за несталим особама након катастрофалних поплава.

Дамир Шабановић, начелник Општине Јабланица, поручио је да је ово незапамћена трагедија.

"Нажалост, велики је број настрадалих након олујне кише, трагамо за несталима. Породицама настрадалих упућујем искрене изразе најдубљег саучешћа и подршке. Од раних јутарњих сати, на терену је велики број спасилаца и механизације. Дајемо максимум напора да помогнемо свима, да спасимо људе и објекте. Захваљујем се свима који су се солидарисали са становништвом Јабланице", поручио је начелник Шабановић.

У стравичним поплавама које су прексиноћ погодиле делове Босне и Херцеговине, "Аваз" сазнаје да је једна од жртава и 29-годишња трудница из Јабланице. Она је међу првим жртвама које су погодиле ово подручје.

Такође, према информацијама "Аваза", скоро целе породице изгубиле су живот.

Један брачни пар пронађен је загрљен у одронима у Доњој Јабланици. Страдао је још један брачни пар с овог подручја.

Путеви у овом подручју јутрос су и даље блокирани или се саобраћај одвија отежано.

На путевима који воде од Јабланице према Мостару и Блидињу и јутрос је обустављен саобраћај због великих поплава и одрона који су се догодили јуче.

Синоћ од 19:30 сати оспособљено је саобраћање једном траком на магистралном путу М-16.2 Јабланица - Прозор. На деоници од Коњица према Јабланици тренутно могу да саобраћају само возила интервентних служби.

На путу Коњиц - Борци - Руиште има воде и муља на коловозу, али могу саобраћати путничка, комби и теренска возила. На путевима на подручју Кисељака (према Крешеву, Фојници и Сарајеву) саобраћа се отежано, с обзиром на то да још увек има воде и муља на цести, али је проходно.

5. окт 2024 • 11:59

Фојница: На поплављеним подручјима нема струје ни воде за пиће, село Дусине одсечено

На поплављеним подручјима у општини Фојница у Босни и Херцеговини нема електричне енергије, већина становника нема воду за пиће, а обустављен је и саобраћај на регионалном путу до села Дусине које у потпуности одсечено, саопштено је из општинског Кризног штаба, а преноси Танјуг.

С обзиром на то да се ситуација на подручју Фојнице у вези са поплавама стабилизује, Кризни штаб је закључио да постоје услови да сутра буду одржани локални избори на 15 бирачких места, док на три бирачка места - Гојевићи, Баковићи и Дусина нема услова за њихово одржавање, наводи се у саопштењу општинског Кризног штаба у Фојници.

На седници коју је Кризни штаб јутрос одржао речено је да за сада нема пријава о несталим особама, али да је материјална штета огромна.

Водостај река је у опадању, а екипа Цивилне заштите општине Фојница на терену настоји да евидентира штету и утврди шта је неопходно за даље деловање, наведено је у саопштењу на сајту општине Фојница.

Механизација је упућена на терен и радиће се на оспособљавању путне комуникације за село Дусина из оба правца.

Никшић о каменолому у Јабланици: На мештане се обрушило цело брдо

Дошло је до забуне у бројању погинулих у поплавама с обзиром на то да су две спасилачке екипе пријавиле истих троје страдалих, објаснио је премијер Федерације Босне и Херцеговине Нермин Никшић у програму телевизије БХРТ.

"Спасиоци су дошли и до возила која су празна, а нису из Јабланице па се не може знати ко је био у возилу и је ли бујица однела та тела", казао је Никшић, а преноси Кликс.ба.

Многи су изнели сумњу да је каменолом узрок велике катастрофе у Доњој Јабланици с обзиром на то да њих није унесрећила поплава, него одрон земље.

"Наводно је нека породица Хонџо власник каменолома. Неки мештани ми кажу да 20 година није експлоатисан, неки кажу да јесте, али да не спекулишемо. Оно што је евидентно и за шта не треба посебан истражитељ јесте да су у том насељу жртве тога што се обрушило цело брдо. У Бутуровић Пољу је заиста бујица наишла и однела људе, а овде је другачије", рекао је Никшић.

Додао је да га је ресорна министарка обавестила да не постоји информација у евиденцији министарства да је каменолом радио последњих година.

Поручио је да ће одговорност за ову катастрофу бити испитана, али да је у овом тренутку Влади ФБиХ најважније да санирају штету и збрину преживеле.

Мештанин Доње Јабланице: Само видео воду и чуо тутањ и јауке људи

Пробудио нас је језив тутањ, описао је мештанин Доње Јабланице Смајо Туфек за "Дневни аваз" ноћ између среде и четвртка, када се сат иза поноћи догодила катаклизма у његовом насељу.

"Подигао сам ролетне, видим како вода носи балване, камење. У том моменту сам мислио да је пукла брана у Јабланици. Када сам истрчао напоље, то је таква хука била, чуо сам јауке, вриску, дозивају људи у помоћ. Нисам видео ништа, покушао сам батеријском лампом да осветлим, али сам само видео воду и чуо тутањ. Отворили смо гаражу која је мало повише и склонили се", испричао је Туфек како се са супругом спасао од снажне поплаве.

Он је додао да је само делу где живе Туфеци уништено пет или шест кућа.

Погрешно избројани мртви, укупно страдало 13 особа у Јабланици и Коњицу

На прес конференцији Владе Херцеговачко-неретванског кантона објашњено је да су погрешно израчунали број жртава и да је на овом подручју укупно 13 страдалих, преноси Кликс.ба.

Једна особа је пронађена мртва у Бутуревић Пољу у Коњицу, а преосталих 12 су пронађени у Доњој Јабланици, где је ситуација најкритичнија.

Три особе су смртно страдале и у Фојници, стога је званично укупан број настрадалих у поплавама у БиХ до сада 16.

Укупно је 10 особа на подручју ХНК за којима се трага, од чега је њих четворо у Коњицу, а шесторо у Јабланици.

Дарко Јука, портпарол Владе ХНК, потврдио је да је трудница, која је јуче изгубила бебу, данас у стабилном здравственом стању.

Расту водостаји река у Хрватској, ванредне мере на подручју Купе и Коране

Због обилних киша у Хрватској расту водостаји река, многе куће и објекти у Огулину су под водом, као и подручје Карловца, а за подручје река Купе и Коране на снази је ванредно стање.

Водостај Добре опада, а Саве и Одре расте, преноси Танјуг извештај ХРТ-а.

На подручју Карловца проглашене су ванредне мере због водостаја Купе, а због Коране и ванредно стање.

Неки путеви су поплављени па се становници једва пробијају до својих домова.

У Огулину је Добра поплавила десетак кућа и привредних објеката, а нека насеља су одсечена.

Поплављено је насеље Бродарци уз реку Купу, где су становници морали да спасавају домаће животиње.

Возачи се упозоравају да су због воде на путу затворени поједини државни путни правци, као и регионални путеви.

На путу Коњиц-Јабланица успостављен саобраћај за путничка и теретна возила

Саобраћај на путу од Коњица према Јабланици дозвољен је за путничка и теретна возила без приколице, као и теретна возила са приколицом која превозе хуманитарну помоћ, саопштио је Босанскохерцеговачки ауто-мото клуб (БИХАМК).

Осталим возилима са приколицом није дозвољен пролазак, преноси Кликс.ба.

На путевима који воде од Јабланице према Мостару и Блидињу и даље је обустављен саобраћај.

Турска спремна да пружи хуманитарну помоћ БиХ

Министарство спољних послова Турске изразило је дубоко жаљење због губитака живота узрокованих јаким кишама и клизиштима у Босни и Херцеговини и истакло да је Турска спремна да пружи све врсте хуманитарне помоћи овој земљи.

"Турска је спремна да пружи све врсте хуманитарне помоћи, а у сарадњи са властима БиХ већ су у току напори за процену потреба и испоруку помоћи", наводи се у саопштењу турског Министарства, а преноси агенција Анадолија.

Новинарка БХТ1: Места захваћена поплавама су непрепознатљива

Након поплава које су захватиле БиХ најтежа ситуација је у Јабланици, где је и највећи број срушених објеката и објеката под водом, слично је и у Трусини и Бутуровић Пољу, а новинарка ТВ БХТ 1 Драгана Кусмук Станишић каже да су та места непрепознатљива.

"Могли смо видети само дрвеће и воду, муљ, све плута на површини воде, могли смо видети забринуте становнике", рекла је она за Танјуг и додала да су већ покренуте и хуманитарне акције за пружање помоћи угроженима.

Она наводи да се према последњим незваничним подацима 48 особа води као нестало само на територији Јабланице, док званични подаци говоре да је након бујичних поплава и појаве клизишта код Јабланице, Коњица, Крешева и Кисељака потврђена смрт 19 особа, а да се за многима трага.

Становништву на погођеним подручјима потребна је помоћ, а најугрентије су конзервирана храна и флаширана вода.

Кусмук Станишић истиче да је путна комуникација отежана, а понегде и у потпуности обустављена.

Према њеним речима, метеоролози нису предвидели овај сценарио.

"Упозорили су на мало падавина у октобру, рекли су да ће јесен бити топла и са мало кише", напомиње Драгана Кусмук Станишић.

У Доњој Јабланици багери уклањају камење како би спасиоци трагали за несталима

Најтежа ситуација након поплава у БиХ је у Доњој Јабланици, која је потпуно затрпана одроном, односно, како се сумња, гранитним отпадом с оближњег каменолома.

То је довело до смртних случајева, а спасиоци на овој локацији и даље трагају за несталима, преноси портал Кликс.

На терен је пристигла механизација која уклања камење, а верује се да испод камења има затрпаних људи.

Наставља се потрага за несталима: Многе куће затрпане

Потрага за несталима у поплавама и одронима на подручју Јабланице, Коњица, Кисељака, Крешева и Фојнице у БиХ се наставља.

Федерална управа цивилне заштите распоређује екипе људи на локације за које се претпоставља да има несталих људи.

Укупан број жртава није познат, али је, према незваничним информацијама, реч о десетинама повређених, несталих и настрадалих, преноси портал Кликс.

Многе куће су затрпане, а јутрос је стигла и додатна механизација.

Помоћ СПЦ од 100.000 евра најугроженијим породицама

Патријарх српски Порфирије дао је налог Верском добротворном старатељству у Београду, добротворној организацији која делује у оквирима Српске православне цркве, да преко Епархије захумско-херцеговачке породицама које су најугроженије у поплавама у БиХ упути једнократну помоћ у износу од 100.000 евра.

Помоћ ће бити подељена без обзира на то које су вере и ком народу припадају, саопштила је Српска православна црква.

"Духовни поглавар православних Срба се моли Спаситељу Христу за све пострадале, да Господ пружи утеху њиховим породицама и да заустави поводањ како би страдање и уништавање имовине коју су стицала поколења престало", наведено је у саопштењу.

Патријарх Порфирије, који борави у канонској посети свештенству и верницима у Канади, апелује на све народе Балкана, а посебно у Републици Српској и Босни и Херцеговини, да у овим тешким данима покажу међусобну солидарност, јер смо сви потребни једни другима.

Зукорлић упутио саучешће породицама страдалих

Министар без портфеља задужен за помирење, регионалну сарадњу и друштвену стабилност Усаме Зукорлић изразио је саучешће породицама страдалих у поплавама у БиХ.

"Са тугом и искреним саосећањем пратимо трагичне последице поплава које су задесиле Босну и Херцеговину. Изражавам најдубље саучешће породицама које су изгубиле своје најмилије, као и свима који су претрпели огромну штету", навео је Зукорлић, а преноси Танјуг.

Истакао је да нас ови тешки тренуци подсећају колико је солидарност важна у оваквим ситуацијама. Он је захвалио свим службама и организацијама Републике Србије које су одмах реаговале и упутиле помоћ нашим суседима.

Најмање 20 особа страдало у поплавама и одронима у БиХ

У поплавама и одронима у Босни и Херцеговини страдало је, према званичним подацима, најмање 20 људи, од којих 17 на подручју Јабланице, а три на подручју Фојнице.

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић изјавио је синоћ да је услед поплава у Јабланици и Бутуровића Пољу код Коњица страдало укупно 17 људи, док се 16 води као нестало, преноси Срна.

У Јабланици је до сада идентификовано 11 жртава настрадалих у поплавама и клизиштима, наводи "Дневни аваз".

На подручју Фојнице, према последњим информацијама, погинуле су три особе, потврђено је за "Кликс" из цивилне заштите.

Након обиласка поплављених подручја, начелник Фојнице Сабахудин Клисура изјавио је да је велики део погођене области без струје.