У БиХ се сутра одржавају локални избори: Гласање у неколико општина још неизвесно због поплава

Укупан број бирача уписаних у бирачки списак БиХ је 3,4 милиона. На изборима учествује 110 политичких странака и 386 кандидата за градоначелничке и начелничке позиције

У Босни и Херцеговини ће сутра бити одржани локални избори, осми од проглашења независности 1992. године, на којима се бирају начелници општина и градоначелници градова, као и општинска и градска већа и скупштине у 143 локалне заједнице - 111 општина, 32 града и Брчко Дистрикту, који је посебна административна јединица.

Изборна тишина у БиХ почела је јутрос у 7 сати и трајаће до затварања бирачких места, у недељу у 19 сати.

Централна изборна комисија БиХ одлучила је, након разорних поплава које су погодиле БиХ и у којима је страдало најмање 20 људи, да све изборне комисије основних изборних јединица наставе са доставом изборног материјала бирачким одборима, осим изборних јединица Јабланица, Коњиц, Фојница, Кисељак, Крешево, Бреза, Високо, Прозор-Рама, Бихаћ и Град Мостар. ЦИК је ту одлуку донео синоћ након састанака са релевантним институцијама и одговора достављених од стране надлежних управа цивилних заштита.

У вези са организацијом избора у овим изборним јединицама или појединим бирачким местима у овим изборним јединицама, ЦИК БиХ ће одлуку саопштити на седници која ће бити настављена данас након прибављања додатних информација са терена.

Укупан број бирача уписаних у бирачки списак БиХ је 3,4 милиона. На изборима учествује 110 политичких странака и 386 кандидата за градоначелничке и начелничке позиције. Више од 25.700 кандидата ће се борити за места у парламентима локалних заједница.

Од 386 кандидата за начелнике и градоначелнике у БиХ само је 29 жена, односно 7,5 одсто. Очекивани трошкови избора су 9,7 милиона евра.

Начелници и градоначелници локалних заједница бирају се директно, осим у три града - Сарајеву, Мостару и Брчко Дистрикту БиХ.

Начелници и градоначелници се бирају по принципу просте већине, при чему је победник кандидат са највећим бројем освојених гласова без одржавања другог круга избора.

Кандидати за већа/скупштине локалних заједница бирају се пропорционалном заступљености отворених листа, при чему број мандата у већу/скупштини варира у зависности од броја становништва у локалној заједници.

Међународна посматрачка мисија ОСЦЕ/ОДИХР ће посматрати локалне изборе у БиХ.

Аналитичари сматрају да предстојећи локални избори превазилазе значај локалних избора и представљају својеврстан тест за Тројку, СНСД и ХДЗ БиХ, јер ће бирачи имати прилику да дају оцену о њиховом досадашњем раду.