Пахор: Статус кво није довољан за трајни мир на Западном Балкану

Он сматра да после почетка сукоба у Украјини, постоји политичка воља да се крене напред са ширењем на Западни Балкан

Бивши председник Словеније Борут Пахор рекао је да је сукоб у Украјини променио начин размишљања Брисела у погледу ширења на Западни Балкан, преноси "Газета експрес".

Како наводи Пахор, та промена је реалност.

"Агресија Русије на Украјину је променила начин размишљања у Бриселу у вези са проширењем на Западни Балкан. Рекао сам пријатељима у региону да не потцењују ову промену размишљања о проширењу у Бриселу. Ова промена је стварна и сада постоји политичка воља да се крене напред са ширењем на Западни Балкан", казао је Пахор на форуму у Будви у Црној Гори.

Пахор, који је изразио спремност да наследи Мирослава Лајчака на месту изасланика ЕУ у дијалогу Приштине и Београда, рекао је да статус кво у овом региону није довољан предуслов за трајни мир.

"Статус кво за Западни Балкан није довољан за трајни мир, безбедност и напредак, али значи недовршени посао, посебно са становишта проширења ЕУ. Али добро је што су три од шест земаља већ чланице НАТО", казао је он.

Поновио је да после почетка сукоба на Украјини, Брисел показује већу политичку вољу за ширењем.

"Надам се да ће се то одразити и на рад нове Европске комисије. Што се тиче стратегије проширења, залажем се за комбинацију геополитичког приступа и узимања у обзир напретка у испуњавању услова", нагласио је Пахор.