Курти у страху од српске војске: Вратити Копнену зону безбедности у ширини од пет километара

Војно-техничким споразумом 1999. године Копнена и Ваздушна зона безбедности успостављене су као тампон зона према јужној спрској покрајини

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти истакао је на састанку Генералног савета Покрета "Самоопредељење" да за нормализацију односа са Београду треба да постоји потпис споразума као гаранција намере и воље обе стране, као и да би поново требало да се уведе Копнена зона безбедности у ширини од пет километара, пише Репортери.

Курти је изнео и захтев да Милан Радоичић, против којег је Приштина написала оптужницу на 160 страна, треба да буде предат тамошњим властима

"Напад у Бањској је имао за циљ широк и дуг сукоб, са свим тим наоружањем у циљу анексије севера, они хоће поделу Косова. У року од две године, Србија је четири пута доводила своју војску на 'нашу границу', мора се обновити Копнена зона безбедности у ширини од пет километара око 'границе' са Србијом. Уклоњена је у августу 2001. године, када је премијер Србије био Зоран Ђинђић, а то користи Вучићев режим, који уноси додатну артиљерију и трупе, и кинески противваздушни систем унутар овог појаса", рекао је Курти.

Додао је да је прошло доста времена откако је изашао из затвора, али руководство Србије још није изашло из времена када је тамо боравио.

Курти је додао да Вучић жели да се врати у прошлост.

"Пре 1999. када је 'Косово' ослобођено, пре 2008. када је проглашена независност, пре 2021. када је изабрана наша влада", рекао је Курти.