Србија и Балкан

Пастор: Не можемо да подржимо враћање војног рока у овој форми

Према најавама, војни рок у трајању од 75 дана требало би да почне у септембру 2025. године
Пастор: Не можемо да подржимо враћање војног рока у овој форми© A.K./ATAImages

Лидер Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор поновио је да сматра да ће увођење обавезног војног рока довести до одласка оних војвођанских Мађара који имају двојно држављанство.

Пастор је у интервјуу за Политику казао да је на састанку са премијером Милошем Вучевић изнео да се противи повратку обавезног војног рока, иако разуме глобалне околности и види да су неке земље вратиле служење војног рока.

"У овој форми не можемо да подржимо враћање војног рока у Србији, али има времена јер закон неће ући у скупштинску процедуру још неко време. Тим поводом сам разговарао са министром Гашићем, а то ћу урадити и са председником Вучићем и надам се да ћемо наћи обострано прихватљиво решење", рекао је Пастор.

Вучић је недавно, обилазећи брзу пругу до Суботице казао како ће разговарати са Пастором да би се пронашао модел војног рока који неће довести до последица какве предвиђа лидер СВМ-а.

Председништво и Савет СВМ су на седници одржаној 16. септембра дуго расправљали о овој теми и закључили да ће наредне месеце искористити за то да покушају да постигну олакшице које су прихватљиве за мађарско становништво.

image