Србија и Балкан

Официри штаба НАТО-а за брзо реаговање обишли север Космета (ФОТО)

На објављеним фотографијама виде се припадници АРФ-а, између осталог, на мосту на Ибру у Косовској Митровици
Официри штаба НАТО-а за брзо реаговање обишли север Космета (ФОТО)Getty © Soeren Stache/dpa

Припадници Савезничких снага за реаговање (АРФ) били су данас на северу АП КиМ са припадницима КФОР-а, а из КФОР-а је саопштено да су АРФ спремне да допринесу дугогодишњим напорима НАТО-а за стабилност широм Западног Балкана.

"Данас су високи официри штаба НАТО за брзо распоређивање корпуса у Италији НРДЦИТА били на северу Косова са особљем Регионалне команде Исток мисије КФОР коју предводи НАТО", наведено је у саопштењу КФОР-а на Фејсбуку.

Додаје се да је особље АРФ-а тренутно распоређено на АП Косово и Метохија и у Северној Македонији, до средине октобра и да спроводе различите активности обуке да идентификују захтеве логистичке, инфраструктурне и оперативне подршке у случају значајног повећања присуства КФОР-а.

На објављеним фотографијама виде се припадници АРФ-а, између осталог, на мосту на Ибру у Косовској Митровици.

КФОР је 30. септембра саопштио да ће НАТО до 16. октобра распоредити око 200 припадника новоформираних Савезничких снага за реаговање (АРФ) на Западни Балкан, како би започели с тренинзима и били спремни да помогну припадницима КФОР-а.

Наведено је да распоређивање снага АРФ-а шаље јасну поруку решености НАТО-а да очува мир и стабилност у региону и говори о спремности Алијансе да брзо реагује.

image