Поплаве у БиХ однеле 19 жртава: Србија упутила спасилачке тимове, проглашава се тродневна жалост

У БиХ је упућено 36 припадника Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила

У Босни и Херцеговини данас ће већи дeо дана бити претежно облачно са кишом и пљусковима, а престанак падавина очекује се у послеподневним сатима - што би требало да олакша потрагу за несталима.

Спасиоци су јутрос пронашли тело у језеру у Бутуровић Пољу, потврђено је незванично за "Аваз".

У поплавама и одронима који су погодили Федерацију, страдало је, према најновијим подацима, 19 особа, а најтежа ситуација је у Доњој Јабланици. 

Сумња се да има још жртава.

Шеф Одељења за односе с јавношћу Владе Херцеговачко - неретванског кантона (ХНК) Дарко Јука, за Фену је потврдио да су све службе на терену и да раде без прекида на санацији поплава и одрона.

Каже да се још увек још трага за између 10-15 особа.

Истакнуо је да је путна комуникација између Мостара и Јабланице успостављена, али само за возила спасилачких служби и журне случајеве, те апеловао на грађане да не иду самоиницијативно на погођена подручја.

"Тко год жели на било који начин помоћи, треба контактирати Оперативне центре цивилне заштите", додао је Јука.

Министар сигурности БиХ Ненад Нешић ће током дана обићи спасилачке тимове на терену.

Дачић: Србија послала 36 припадника спасилачких јединица

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић испратио је јутрос у пет сати спасилачке тимове МУП-а у БиХ, који су упућени по налогу председника Србије Александра Вучића после поплава које су погодиле ту земљу.

Навео је да у БиХ креће 36 припадника Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила.

Дачић је истакао да је Србија, односно Сектор за ванредне ситуације МУП-а, свега неколико минута након што је Босна и Херцеговина званично затражила помоћ, одмах понудио БиХ да помогне у свему што је неопходно.

Он је додао да специјалистички тимови за спасавање крећу у БиХ по налогу председника Србије Александра Вучића који је јавно исказао спремност Србије да помогне БиХ у овом тешком тренутку када је БиХ задесила природна катастрофа, а такође и на основу писма које је премијер Милош Вучевић упутио органима БиХ, где је још једном исказао спремност Србије за помоћ.

Дачић је из Управе за ванредне ситуације у Београду испратио ватрогасце-спасиоце из Београда, Новог Сада и Крагујевца, који ће се спојити на граничном прелазу Мали Зворник са остатком Специјалистичког тима МУП-а из Ужица и Ваљева, а затим упутити у поплавом и клизиштима погођена подручја БиХ.

"У овом моменту крећу наши специјалистички тимови, односно 36 припадника наших Специјалистичких тимова за спасавање Сектора за ванредне ситуације МУП-а са 12 возила који чине тимови из Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ваљева и Ужица и људи из седишта Сектора за ванредне ситуације", рекао је Дачић.

Навео је да Јавно предузеће "Србијаводе" као члан Републичког штаба за ванредне ситуације упућује два багера, као прву помоћ БиХ и да је Србија исказала спремност да помогне за све остало што је потребно, ако треба још инжињерских машина, багера, камиона, али и хеликоптера за спасавање.

Према речима Дачића, српски тимови бити упућени у рејон Јабланице, односно где органи БиХ одреде да је најкритичније у одређеном тренутку.

Стигли међународни тимови

Шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини, Луиђи Сорека, изјавио је да је БиХ активирала Механизам цивилне заштите ЕУ (ЕУЦПМ) и да тимови за реаговање стижу у ту земљу коју су погодиле велике поплаве. Помоћ спасилачких екипа стигла је и из Хрватске, Северне Македоније и Чешке.

Три дана жалости у Јабланици

Начелник Општине Јабланица Дамир Шабановић донео је одлуку о проглашењу дана жалости због грађана ове општине који су изгубили живот током поплава које су погодиле овај део Босне и Херцеговине.

"Дани 6, 7. и 8. 10.2024. године проглашавају се Данима жалости на подручју општине Јабланица поводом трагичне смрти наших суграђана у природној несрећи која је захватила општину Јабланица", стоји у одлуци начелника Шабановића.