Србија и Балкан

Француски пуковник у пензији: Да је Русија била каква је данас, тзв. Косово се никада не би отцепило

Забринут сам за судбину Срба на Космету зато што је циљ једностраних потеза власти у Приштини да их приморају да оду, каже Жак Огар
Француски пуковник у пензији: Да је Русија била каква је данас, тзв. Косово се никада не би отцепило© Predsednik.rs

Командант француских специјалних јединица у оквиру мисије КФОР 1999. године, пуковник у пензији Жак Огар каже у разговору за "Косово онлајн" да је забринут за судбину Срба на тзв. Косову зато што је циљ једностраних потеза власти у Приштини да их приморају да оду. Истовремено, он оцењује да је Србија куповином француских "рафала" показала да је на европском путу и са јасном жељом да чува не само свој идентитет, већ и свој суверенитет.

Он низ једностраних потеза Приштине на северу КиМ види као нову провокацију онога што сматра "нелегитимном моћи Приштине".

"У питању је стварање психолошких услова да се овлада целом том територијом, северним делом реке Ибар, и да се Срби подстакну да оду, да крену ка централној Србији. Заплашити Србе да би отишли. Мислим да је то прави циљ", наводи Огар и додаје да је евидентно да Приштина жели да заузме и стави под контролом северни део покрајине.

На питање да ли се плаши за безбедност Срба, одговара потврдно јер "зна за сву трагедију која се десила 1999, 2004. године, па и данас".

Он се присећа кључне улоге коју су управо француске специјалне јединице под његовом командом одиграле 1999. године у покушају Албанаца да заузму северни део преко главног моста на Ибру. 

"Били смо први француски војници у Косовској Митровици, то је било крајем јуна. Затекли смо веома осетљиву ситуацију, било је пуно нереда након што је НАТО бомбардовао Србију. Тада смо морали да нађемо конкретно решење да раздвојимо Србе од Албанаца и Албанце од Срба. И нисам имао никакву супер идеју, то је био прагматички реализам, да искористим реку Ибар као демаркациону линију између северног дела Косовске Митровице која је већински била настањена Србима и јужног дела града који је био већином био окупиран Албанцима", објаснио је бивши командант француских специјалних јединица.

Једино решење за гарантовани мир у овом региону и око њега јесте да дође до повратка на Резолуцију 1244 Савета безбедности УН, истиче Огар.

"Она је и даље на снази, али се не поштује. Дакле, уколико однос снага између САД и Русије постане изједначенији, то може променити ситуацију за Србију и Косово. Али, евидентно је да је Русија каква је данас, била таква 1999. године, Косово никада не би отишло. Била би потпуно другачија ситуација, али Русија тада није била способна да заустави процес. Сада је другачије. Мислим да се појављује свет једнаких. То је наравно тешко, то је узрок конфликата као што видимо и у Украјини и у Гази", сматра он.

Огар наглашава да је за српско ратно ваздухопловство добра инвестиција то што Србија набавља француске "рафале".

"То су веома добри авиони. Оно што би требало посебно нагласити јесте да нису одабрани немачки авиони јер они више преферирају америчке ловце попут Ф-35. То значи да европска одбрана и безбедност није питање онога шта се догађа данас, него је много компликованија од тога. Надам се да ће све наше одлуке заштити нашу сувереност, сваку земље Европе, и вашу и моју. Веома је важно бранити наш идентитет, нашу сувереност, а не да будемо под утицајем САД или НАТО. То је мој лични савет", подвлачи он.

image