Србија и Балкан

УЖИВО ЦИК БиХ: До 11 часова гласало 14,12 посто грађана

У пет општина донета је одлука о пролонгирању одржавања избора због разорних поплава
УЖИВО ЦИК БиХ: До 11 часова гласало 14,12 посто грађана© Samir Jordamovic/Anadolu via Getty Images

Босна и Херцеговина данас бира начелнике општина, градоначелнике, чланове општинских и градских већа и скупштина, а према прелиминарним информацијама Централне изборне комисије БиХ до 11 сати је своје грађанско право искористило 14,12 посто грађана.

Биралишта су отворена од 7 сати јутрос, а грађани који то још нису урадили моћи ће да гласају до 19 часова.

Прелиминарни резултати из ЦИК-а се могу очекивати око поноћи.

Треба још додати да је у пет општина донета одлука о пролонгирању одржавања избора због разорних поплава.

Реч је о општинама Кисељак, Крешево, Јабланица, Коњиц и Фојница.

  • 6. окт 2024 • 15:06

    15:06

    Станивуковић позвао грађане Бањалуке да гласају

    Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је данас да је веома важно да грађани Бањалуке препознају важност изласка на локалне изборе у том граду јер ће на њима одлучити не само о томе ко ће водити град у наредне четири године, већ да ће се та одлука рефлектовати и на још много година у будућности.

    Станивуковић, који је на бирачко место у Основној Школи "Милош Црњански" у насељу Петрићевац дошао у друштву баке и других чланова породице, рекао је за РТРС да је данашњи дан важан не само за његову породицу, већ и за све његове суграђане.

    "Данас поносно и часно, као грађанин и рођени Бањалучанин, користим право да гласам, да одлучим и да бирам. Као неко ко има медијску пажњу, желим да кажем да је важно да свако од нас искористи своје демократско право", рекао је Станивуковић.

  • 14:58

    Додик: Народ никада није погрешио, неће ни овај пут

    Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да је данас време за народно славље, јер су грађани својом слободном вољом бирали представнике у локалним заједницама и честитао свима који су учествовали у изборном процесу, наводећи да је Српска показала свој пуни демократски капацитет.

    "Верујем да ће људи сходно својој вољи изабрати оно што желе. Народ никада није погрешио, неће ни овај пут. Народ бира представнике сходно строгим критеријумима које постављају, а то су лојалност и патриотизам", рекао је Додик након што је данас око 11 сати гласао у Лакташима, пренела је Срна.

    Додик је истакао да је у локалним заједницама видљиво шта је ко радио у протеклом периоду.

    "Желим свима да честитам на овако дивном дану. Ово је снага Републике Српске. Мислим да Српска показује своју снагу увек када су избори. Када гледамо неке земље света где се избори претварају у насиље, као што је то у Америци, ми смо за њих ултра-демократски систем", поручио је Додик.

  • 14:48

    У Амбасади у Београду до 11 часова гласало 18,2 одсто бирача

    На бирачком месту у Амбасади БиХ у Београду до 11 часова гласало је 18,2 одсто бирача који су се пријавили за гласање на локалним изборима у БиХ, рекао је Срни председник бирачког одбора Оливер Мићић.

    Он је истакао да гласање протиче регуларно и да сада пристиже велики број бирача.

    За гласање на овом бирачком месту пријављено је 196 гласача.

  • 14:30

    МУП Српске: Забележено више инцидената

    Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мере и радње у циљу одржавања повољне безбедносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора забележио је до 12.00 часова више инцидената.

    Једна особа из Источног Старог Града је пријављена да је у 7.30 часова на бирачком месту у Хреши упутила претње члану бирачког одбора.

    У 9.16 часова лице Р.С. пријавило је лице М.Р. да у Братунацу грађанима нуди по 200 КМ како би гласали за одређене кандидате.

    У 9.30 часова Полицијској станици Теслић једно лице покушало је да гласа са личном картом другог лица. У исто време у Козарској Дубици једна особа је одбила да листић убаци у предвиђену кутију, након чега је гласачки листић изнео са бирачког места и бацио у канту за смеће. 

    Било је и вербалних претњи, лажних потврда из Дома здравља да особе не могу самостално гласати, а да се ради о лицима за које он сматра да су способна за самостално гласање, супружници су опоменути да су разговарали на бирачком месту, пријављена је злоупотреба мобилних телефона, нарушавања јавног реда и мира.

  • 14:26

    Станивуковић и бака Госпа с трубачима на гласању

    Актуелни градоначелник Бањалуке и кандидат за други мандат Драшко Станивуковић данас је гласао на свом бирачком месту у том граду.

    Станивуковић је на гласање у Основну школу "Милош Црњански" дошао са баком уз пратњу трубача, а на путу до учионице где је гласао, срдачно се поздрављао с грађанима.

    "Као и увек, током свих важних догађаја бака Госпа је ту уз мене! Ово је наша породична традиција и начин да заједно обавимо своју грађанску дужност. Верујем да ће данас Бањалучани у што већем броју да изађу на изборе", поручио је он.

  • 14:24

    Додик гласао у Лакташима

    Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је на данашњим локалним изборима у Лакташима.

    Грађанску дужност председник Републике Српске обавио је у друштву супруге, у Дому културе.

    "У овом изборном дану још једном потврђујемо да је Република Српска демократско друштво у којем народ слободно бира власт у општинама и градовима", поручио је Додик.

  • 14:21

    Излазност по градовима и општинама до 11.00 часова

    Изборни процес протиче без проблема, рекао је за Срну председник Градске изборне комисије Синиша Терзић.

    Излазност по градовима и општинама Босне и Херцеговине изгледа овако:

    У Бањалуци је на локалним изборима гласало 35.710 гласача, односно 18,50 одсто уписаних у бирачки списак.

    У Приједору је гласало 9.069 грађана или 10,63 одсто уписаних у бирачки списак, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Жељко Шкондрић.

    У Лакташима је гласало 18 одсто од 33.307 регистрованих бирача, изјавила је Срни предсједник Градске изборне комисије Лакташи Гордана Нишић.

    На локалним изборима у Прњавору гласало је 5.408 бирача или 13,75 одсто од укупног броја регистрованих, и нема пријављених нерегуларности.

    У Добоју је гласало 19 одсто бирача, односно 11.600 од уписаних 63.615, речено је из Градске изборне комисије.

    На биралиштима за локалне изборе у Дервенти гласало је 4.388 бирача или 13,83 одсто од укупног броја.

    Излазност на локалним изборима у Бијељини гласало је 15,99 одсто.

    На локалним изборима у Градишци гласало је 8.108 бирача, односно 14,76 одсто уписаних у бирачки списак.

    На подручју Зворника на биралиштима је изашло 8.566 бирача или 16,19 одсто уписаних у бирачки списак.

    У Требињу је до 11.00 часова излазност бирача на гласање износила 24,5 процената.

    ИЗЛАЗНОСТ ПО ОПШТИНАМА ДО 11 ЧАСОВА:

    Станари 25,42 одсто; Петрово 21,31; Крупа на Уни 19,54 ; Котор Варош 17,63; Кнежево 22,10; Петровац/Дринић 29,56; Челинац 22,23; Костајница 19,07; Билећа 23,09; Нови Град 15,79; Рудо 14,10; Милићи 21,74; Козарска Дубица 17,62; Србац 20,55; Угљевик 26,24; Фоча 19,82; Вишеград 22,57; Пелагићево 20,02; Језеро 24,6; Вукосавље 18,92; Осмаци 19,07; Сребреница 17; Власеница 22,84; Соколац 23,5; Хан Пијесак 30; Рогатица 28,56; Мркоњић град 17,14; Шековићи 27,18; Невесиње 13,65; Теслић 18,39.

image