УЖИВО Локални избори у БиХ: У неким општинама излазност већа од 70 одсто; Додик: Време је за славље

У пет општина донета је одлука о пролонгирању одржавања избора због разорних поплава

Босна и Херцеговина данас бира начелнике општина, градоначелнике, чланове општинских и градских већа и скупштина.

Биралишта су отворена од 7 сати јутрос, а грађани који то још нису урадили моћи ће да гласају до 19 часова.

Прелиминарни резултати из ЦИК-а се могу очекивати око поноћи.

У пет општина је донета одлука о пролонгирању одржавања избора због разорних поплава. Реч је о општинама Кисељак, Крешево, Јабланица, Коњиц и Фојница.

6. окт 2024 • 16:55

МУП Српске објавио регистроване инциденте: Од сликања листића до цепања бирачког списка

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мере и радње у циљу одржавања повољне безбедносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора забележио је неколико инцидената до 16 часова.

Полицијској станици Братунац пријавило је телефоном лице С.Р. да се на бирачком месту у Красанпољу фалсификују потписи и да улазе друга лица и гласају на основу фалсификованих потписа, као и да је на истом бирачком месту Ј.П. купио глас од М.М.. 

Полицијски службеник је од стране председника бирачког одбора на бирачком месту у ОШ "Никола Тесла" у Јањи З.Ј обавештен да је С.Т. покушао да уђе на бирачко место са Р.К. да му наводно помогне приликом гласања. Председник бирачког одбора није дозволио, те је исти лично помогао лицу Р.К. да гласа. Лице С.Т. је негодовало на поступање председника бирачког одбора.

Полицијским службеницима који су се налазили на обезбеђењу бирачког места у насељу Чејреци у Приједору је председник бирачког одбора А.Х. пријавио да је у јутарњим часовима Д.М. поред два оверена гласачка листића, у кутију за гласање покушао да убаци и трећи неоверени листић за избор градоначелника. Полицијски службеници Полицијске управе Приједор су обавестили дежурног тужиоца надлежног тужилаштва који се изјаснио да се ради о кривичном делу "Злоупотреба бирачког права".

Полицијској станици Источни Стари Град је председник бирачког одбора Д.Р. пријавио да је Л.Н. приликом остваривања права гласања лица са инвалидитетом Т.Р., којем је омогућено да гласа испред бирачког места, пришао и фотографисао гласачки листић.

Полицијском службенику на обезбеђењу бирачког места Дубровачке Чивчије у Добоју пријавио је председник бирачког одбора М.З. нарушавање јавног реда и мира испред бирачког места, тако што је С.Џ. физички напао члана бирачког одбора Е.Д.

Полицијска станица Требиње добила је пријаву од председника бирачког одбора у насељу Горица у Требињу Н.Б. да је В.Б. фотографисало гласачки листић, а након што је упозорен од посматрача, В.Б. се расправљао са посматрачима и поцепао гласачки листић

У Полицијску станицу Источна Илиџа достављен је допис једне политичке партије у којем се наводе сазнања да је одређен број грађана починио нерегуларности приликом изборног процеса у виду куповине гласова.

У Полицијску станицу Добој 1 обратила се председник бирачког одбора на бирачком месту у Граду Добој Т.Ђ. и пријавила да посматрач на наведеном бирачком месту И.С. галамом и виком омета изборни процес.

Полицијским службеницима пријављено је од стране председника бирачког одбора у Дому културе у Чајничу К.Г. да је М.Ч. поцепао бирачки списак, те је особа удаљена са локације и биће санкционисана у складу са Законом о јавном реду и миру.

Неправилности у Источном Старом Граду: Гласа се на аутомобилима

Бројне неправилности на бирачким местима у Источном Старом Граду пријављене су Полицијској управи Источно Сарајево као и Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

Из ПУ Источно Сарајево су се већ огласили рекавши да је једна особа санкционисана због кривичног дела Угрожавање безбедности физичком претњом, пренео је РТРС.

"Полицијски службеници су санкционисали С. Ј. из Источног Старог Града због почињеног прекршаја Закона о јавном реду и миру. Лице је пријављено да је у 07.30 часова на бирачком месту у Хреши упутило претње члану бирачког одбора", саопштено је из Полицијске управе Источно Сарајево.

Према доступним информацијама, пише АТВ, на бирачком месту Хреша је члан бирачког одбора пришао гласачу и наговарао га како да гласа, па је упутио претње другом члану бирачког одбора, говорећи "набићу вам на главу гласачку кутију".

На истом бирачком месту недостаје гласачких листића. Осим тога, поједини грађани гласају изван бирачког места, односно, гласа се на аутомобилима. Ови инциденти су забележени на бирачким местима Булози и Вучија Лука, преноси РТРС.

Изборне комисије саопштиле податке о броју бирача који су гласали до 15 часова

Градске и општинске изборне комисије саопштиле су податке о броју бирача који су гласали до 15 часова, преноси РТРС.

"У општини Калиновик је на локалним изборима гласало 71,99 одсто од укупно 1.775 бирача", речено је Срни у Општинској изборној комисији. 

У Гламочу је гласало 1.379 бирача или 38,8 одсто од укупно 4.157 регистрованих.

Источном Дрвару до 15.00 часова је изашло 163 гласача од 221 колико је регистровано или 73 одсто, потврдио је Милош Бајић председник ОИК-а Источни Дрвар.

У Дрвару је изашло 38,64 одсто или 2.305 од укупног броја регистрованих лица 5.965, потврђено је из ОИК-а.

У Босанском Грахову је изашло 757 гласача или 30,75 одсто бирача од укупног броја регистрованих 2.462.

У Босанском Петровцу изашло је 2.165 бирача или 35,65 одсто од укупног броја регистрованих бирача 6.209, потврђено је из ОИК-а.

У Петрову је до 15 часова за локалне изборе гласало 2.557 бирача или 42,31 одсто, речено је Срни из Општинске изборне комисије. У општини Рибник своје бирачко право остварило је 48,07 одсто бирача од 6.019.

Невесињу је часова гласало 5.029 бирача или 45,05 одсто", изјавила је Срни председник Општинске изборне комисије Невесиње Саша Брењо.

Право гласа у Невесињу имају 11.663 бирача. Гласа се на 32 бирачка места, а на терену су и два мобилна тима.

Приједору је гласало 22.537 грађана или 26,41 одсто уписаних у бирачки списак", изјавио је председник Градске изборне комисије Жељко Шкондрић.

На два бирачка места за локалне изборе у општини Језеро гласало је 53,1 одсто бирача. У општини Костајница гласало је 2.080 бирача или 41,72 одсто од укупно уписаних у редовни бирачки списак.

"На биралиштима за локалне изборе у Станарима гласало је 3.628 бирача или 49,79 одсто", речено је Срни из Општинске изборне комисије.

Председник Општинске изборне комисије (ОИК) Душко Родић је рекао да је у општини Костајница гласало 2.080 бирача или 41,72 одсто од укупно уписаних у редовни бирачки списак. 

"На биралиштима у општини Котор Варош гласало је 7.963 бирача, односно 38,12 одсто од укупног броја", рекао је Срни члан Општинске изборне комисије Срђан Сакан.

У општини Крупа на Уни на биралишта за локалне изборе изашло је 737 бирача или 44,59 одсто њих са правом гласа.

Станивуковић позвао грађане Бањалуке да гласају

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић рекао је данас да је веома важно да грађани Бањалуке препознају важност изласка на локалне изборе у том граду јер ће на њима одлучити не само о томе ко ће водити град у наредне четири године, већ да ће се та одлука рефлектовати и на још много година у будућности.

"Данас поносно и часно, као грађанин и рођени Бањалучанин, користим право да гласам, да одлучим и да бирам. Као неко ко има медијску пажњу, желим да кажем да је важно да свако од нас искористи своје демократско право", рекао је Станивуковић.

Додик: Народ никада није погрешио, неће ни овај пут

Председник Републике Српске и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик изјавио је да је данас време за народно славље, јер су грађани својом слободном вољом бирали представнике у локалним заједницама и честитао свима који су учествовали у изборном процесу, наводећи да је Српска показала свој пуни демократски капацитет.

"Верујем да ће људи сходно својој вољи изабрати оно што желе. Народ никада није погрешио, неће ни овај пут. Народ бира представнике сходно строгим критеријумима које постављају, а то су лојалност и патриотизам", рекао је Додик након што је данас око 11 сати гласао у Лакташима, пренела је Срна.

Додик је истакао да је у локалним заједницама видљиво шта је ко радио у протеклом периоду.

"Желим свима да честитам на овако дивном дану. Ово је снага Републике Српске. Мислим да Српска показује своју снагу увек када су избори. Када гледамо неке земље света где се избори претварају у насиље, као што је то у Америци, ми смо за њих ултра-демократски систем", поручио је Додик.

У Амбасади у Београду до 11 часова гласало 18,2 одсто бирача

На бирачком месту у Амбасади БиХ у Београду до 11 часова гласало је 18,2 одсто бирача који су се пријавили за гласање на локалним изборима у БиХ, рекао је Срни председник бирачког одбора Оливер Мићић.

Он је истакао да гласање протиче регуларно и да сада пристиже велики број бирача.

За гласање на овом бирачком месту пријављено је 196 гласача.

МУП Српске: Забележено више инцидената

Штаб Министарства унутрашњих послова Републике Српске "Избори 2024" који прати и предузима мере и радње у циљу одржавања повољне безбедносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора забележио је до 12.00 часова више инцидената.

Једна особа из Источног Старог Града је пријављена да је у 7.30 часова на бирачком месту у Хреши упутила претње члану бирачког одбора.

У 9.16 часова лице Р.С. пријавило је лице М.Р. да у Братунацу грађанима нуди по 200 КМ како би гласали за одређене кандидате.

У 9.30 часова Полицијској станици Теслић једно лице покушало је да гласа са личном картом другог лица. У исто време у Козарској Дубици једна особа је одбила да листић убаци у предвиђену кутију, након чега је гласачки листић изнео са бирачког места и бацио у канту за смеће. 

Било је и вербалних претњи, лажних потврда из Дома здравља да особе не могу самостално гласати, а да се ради о лицима за које он сматра да су способна за самостално гласање, супружници су опоменути да су разговарали на бирачком месту, пријављена је злоупотреба мобилних телефона, нарушавања јавног реда и мира.

Станивуковић и бака Госпа с трубачима на гласању

Актуелни градоначелник Бањалуке и кандидат за други мандат Драшко Станивуковић данас је гласао на свом бирачком месту у том граду.

Станивуковић је на гласање у Основну школу "Милош Црњански" дошао са баком уз пратњу трубача, а на путу до учионице где је гласао, срдачно се поздрављао с грађанима.

"Као и увек, током свих важних догађаја бака Госпа је ту уз мене! Ово је наша породична традиција и начин да заједно обавимо своју грађанску дужност. Верујем да ће данас Бањалучани у што већем броју да изађу на изборе", поручио је он.

Додик гласао у Лакташима

Председник Републике Српске Милорад Додик гласао је на данашњим локалним изборима у Лакташима.

Грађанску дужност председник Републике Српске обавио је у друштву супруге, у Дому културе.

"У овом изборном дану још једном потврђујемо да је Република Српска демократско друштво у којем народ слободно бира власт у општинама и градовима", поручио је Додик.

Излазност по градовима и општинама до 11.00 часова

Изборни процес протиче без проблема, рекао је за Срну председник Градске изборне комисије Синиша Терзић.

Излазност по градовима и општинама Босне и Херцеговине изгледа овако:

У Бањалуци је на локалним изборима гласало 35.710 гласача, односно 18,50 одсто уписаних у бирачки списак.

У Приједору је гласало 9.069 грађана или 10,63 одсто уписаних у бирачки списак, изјавио је предсједник Градске изборне комисије Жељко Шкондрић.

У Лакташима је гласало 18 одсто од 33.307 регистрованих бирача, изјавила је Срни предсједник Градске изборне комисије Лакташи Гордана Нишић.

На локалним изборима у Прњавору гласало је 5.408 бирача или 13,75 одсто од укупног броја регистрованих, и нема пријављених нерегуларности.

У Добоју је гласало 19 одсто бирача, односно 11.600 од уписаних 63.615, речено је из Градске изборне комисије.

На биралиштима за локалне изборе у Дервенти гласало је 4.388 бирача или 13,83 одсто од укупног броја.

Излазност на локалним изборима у Бијељини гласало је 15,99 одсто.

На локалним изборима у Градишци гласало је 8.108 бирача, односно 14,76 одсто уписаних у бирачки списак.

На подручју Зворника на биралиштима је изашло 8.566 бирача или 16,19 одсто уписаних у бирачки списак.

У Требињу је до 11.00 часова излазност бирача на гласање износила 24,5 процената.

ИЗЛАЗНОСТ ПО ОПШТИНАМА ДО 11 ЧАСОВА:

Станари 25,42 одсто; Петрово 21,31; Крупа на Уни 19,54 ; Котор Варош 17,63; Кнежево 22,10; Петровац/Дринић 29,56; Челинац 22,23; Костајница 19,07; Билећа 23,09; Нови Град 15,79; Рудо 14,10; Милићи 21,74; Козарска Дубица 17,62; Србац 20,55; Угљевик 26,24; Фоча 19,82; Вишеград 22,57; Пелагићево 20,02; Језеро 24,6; Вукосавље 18,92; Осмаци 19,07; Сребреница 17; Власеница 22,84; Соколац 23,5; Хан Пијесак 30; Рогатица 28,56; Мркоњић град 17,14; Шековићи 27,18; Невесиње 13,65; Теслић 18,39.