Црна Гора шаље војнике за помоћ Украјини: Спремају их да постану део НАТО-а

И док из суседне Хрватске стижу вести да Милановић не дозвољава одлазак украјинских војника у Украјину, из Црне Горе стиже вест да су они прихватили учешће у тој мисији

На самиту у Вашингтону договорено је да 32 нације, чланице НАТО-а пошаљу војску за помоћ Украјини и међу њима је Црна Гора, изјавио је заменик председника Војног комитета НАТО-а Ендрју Ролинг.

"Црна Гора, колико знам, нема примедби на ову мисију сигуран сам да ће у њој учествовати. Али да будем јасан, овде се не ради о томе да ће НАТО снаге ићи у Украјину", рекао је Ролинг у интервјуу за подгоричку Побједу.

Како додаје, биће организована обука украјинских војника у Пољској и Немачкој, а дугорочно у складу са циљем да је припреми да постане чланица НАТО-а.

"Део мисије биће усмерен на то да изградимо Украјину за будућност која је компатибилна и интероперабилна са НАТО-ом. Тако да мислим да све те ствари иду заједно", рекао је он.

На питање како да постане чланица, кад је у сукобу, високи званичник НАТО-а одговара: "Ми их сада обучавамо да победе Русију и задрже своју независност и слободу као држава".

"А онда ће развој снага бити начин како ће њихова армија и војска изгледати после, како се буду кретали ка томе да буду део НАТО. Биће заиста тешко за њих да се трансформишу усред конфликта", појашњава.

Говорећи о безбедносној ситуацији на Балкану, Ролинг је рекао да највећа претња овом региону не прети споља.

"Ако ме питате да ли мислим да ће неко извршити инвазију на Балкан – не мислим да ће Русија извршити инвазију на Балкан", рекао је он.

На питање како гледа на трку у наоружању у региону, одговара да не може да говори у име Србије.

"Надам се да ћемо у Црној Гори, али и другим НАТО чланицама, постићи то да је наша одбрамбена индустрија способна да обезбеди сопствене потребе и да је наша одговорна набавка у правим роковима са правом опремом која је интероперабилна међу савезницима", подвукао је Ролинг.

Он је најавио да ће новоформиране Савезничке снаге за реаговање (АРФ) вежбати у наредном периоду на простору Космета и у Северној Македонији.