На седници Парламента сутра измене Закона о рударству, Брнабић: Предлог опозиције је бламантан

Предлогом измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума

Скупштина Србије започеће сутра прву седницу редовног јесењег заседања, на којој је предвиђено разматрање измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, којима се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума. Седницу је заказала председница парламента Ана Брнабић, а на дневном реду предложена је једна тачка и то предлог за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима који је 10. септембра поднело 86 опозиционих и самосталних посланика.

Предлогом измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума. За представника предлагача одређена је посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је све спремно за сутрашњу седницу парламента, истичући да је то важна тема за грађане који су уплашени, али да је предлог закона, како је рекла, бламантан и да се никада у историји Србије ништа слично није нашло у Скупштини.

"Срамотно је да се од парламента прави политички ријалити. Такав предлог закона је непоткован и неаргументован и никада не би требало да се нађе на пленуму, а да смо га вратили на дораду, рекли би да не смемо да разговарамо о томе", навела је она за РТС.

Додала је да посланичка група СНС неће подносити амандмане, јер је немогуће поправити предлог закона.

Брнабић је оценила да је невероватно да су представници опозиције инсистирали да председник Александар Вучић не дође на седницу о литијуму, а реч је о горућем питању у Србији и указала да то показује да не верују у снагу својих аргумената, а да се плаше Вучићевих.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да неће присуствовати седници Скупштине Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не дође на њу. Премијер Србије Милош Вучевић рекао је раније да је он спреман да дође на сутрашњу седницу, ако председница Скупштине одреди да ли је влада позвана да учествује у расправи.

Он је рекао да се влада негативно изјаснила о том законском предлогу, али да треба да буде дебате на тему литијума, као и да је право место за то Скупштина.

Вучевић је рекао да је упитно да ли је могуће чути квалитетну расправу, али оценио и да је боље да посланици седе у Скупштини шест или 16 дана, и да тамо међусобно упућују тешке речи, него да се дешавају неке лоше сцене на улицама и трговима.

Додао је да постоји утисак да се нарочито око теме литијума у Скупштини "ствара посебна представа".

Предлог за измену Закона о рударству потписало је 86 посланика из посланичких група Еколошког устанка, Народног покрета Србије, Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић, коалиције НАДА, Ми - Глас из народа, Србија центар, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана као и самостални посланици.

Овај закон требало је да се разматра током ванредног заседања, али је та седница одложена због недостатка времена, јер је Скупштина 1. октобра ушла у период редовног јесењег заседања које траје 90 дана.