Председник Србије о кредитном рејтингу: Изузетно добра вест, гласно ћутање у региону

То је "значка" да играмо за прву лигу, рекао је председник Србије коментаришући кредитни рејтинг који је Србија добила

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је Србија једина земља кандидат за чланство у ЕУ која има инвестициони кредитни рејтинг, што је оценио као невероватну чињеницу имајући у виду кроз шта је земља прошла.

"Ово значи да новац на тржишту капитала за нас постаје јефтинији, да постајемо привлачнија земља за инвеститоре, већ сутра ћете видети ефекте на тржишту капитала", рекао је он за телевизију Пинк.

Оценио је да је изузетно добра вест добијање инвестиционог кредитног рејтинга за Србију. Указао је на "гласно ћутање" у региону на ову вест.

Како је истакао, изједначили смо се са Румунијом и Мађарском, што је изузетан сигнал за инвеститоре.

Подсетио је да је Србији 2012. смањен кредитни рејтинг, али је након тога прескочила четири степенице.

Према његовим речима, у Србији је животни стандард од 2012. године до сада порастао објективно за 40, 50 до 60 одсто, кумулативно инфлација је износила 82 одсто, а разлика у платама око 120 одсто.

"Задовољан сам што се ово догодило 5. октобра, да се Србија отворила према свету", казао је председник Србије.

У сваком смислу су нам уништили земљу 5. октобра

Осврћући се на годишњицу дешавања 5. октобра 2000. године, Вучић је рекао да су нам тада у националном, економском и сваком другом смислу земљу уништили.

Подсетио је да је тадашња власт дозволила да се Црна Гора отцепи из заједнице са Србијом, знајући да је то предуслов да "Косово" прогласи независност, док су претходно дозволили погром на Космету.

"Инвестициони рејтинг је стигао као Божија награда за сав труди и исправљање кривих Дрина које су нам остављене", каже председник Србије.

Као доказ да се Србија променила на боље навео је то што су изграђени ауто-путеви, пруге и друге инвестиције. Посебно је истакао посете светских лидера, истичући да је председник Руске Федерације Владимир Путин три пута посетио Србију.

Најавио је да ће, у циљу очувања стабилности јавних финансија, бити смањене "жеље" министара у влади за укупно 3,5 милијарди евра.

"Ја ћу вам само навести један пример. Када водите тако јасну и добру фискалну политику, данас смо имали, да бисмо сачували овакву стабилност јавних финансија, дуг и тежак разговор министар финансија и Милош Вучевић и ја и пошто они нису могли да се одлуче, морао сам да им помогнем да скинемо 3,5 милијарди евра жеље и честитке наших министара, зато што би то уништило земљу", рекао је Вучић.

Најавио је да ће просветарима повећање плата бити за 50 одсто веће у односу на све друге у јавном сектору.

Вучић је рекао да је на крају донета таква одлука, као и да ће оно што је раније обећано бити испуњено у року од годину дана.

"Али то што ће сад неко да демонстрира, да постигне нешто неће. То се постиже разговорима и дијалогом, али ту смо ми направили једну грешку, зато што смо обећали нешто што нисмо били у стању да испунимо. И зато ти људи су у праву, говоримо о просветарима и заслужују извињење. Али то ће бити завршено већ у року од година дана, сасвим сигурно. Тако да, можда са малим закашњењем, али ће бити урађено", рекао је Вучић за ТВ Пинк.