Србија и Балкан

Након ужареног лета, следи нам најоштрија зима у последњих 10 година: Када ће се забелети Србија?

Дошло је до велике промене у атмосферској циркулацији у поређењу са претходном годином, објаснио је метеоролог
Након ужареног лета, следи нам најоштрија зима у последњих 10 година: Када ће се забелети Србија?Getty © Royalty-free

Према најавама метеоролога, зима која нам следи биће најоштрија у последњих 10 година, а у поређењу са оном коју смо имали лани, деловаће нам као да живимо на другом делу планете.

Како је појаснио метеоролог Иван Ристић, прогнозе за новембар који нам следи су "небо и земља" у поређењу са прошлогодишњим новембром, а крајем тог месеца већ ћемо осетити прве пахуље.

Како је објавио на свом Фејсбуку, дошло је до велике промене у атмосферској циркулацији у поређењу са претходном годином. Он је уз објашњење поделио и мапе које илуструју кретање антициклона ове године, као и претходне године, који је донео много топлије температуре него што ћемо сада имати.

"Са слика се уочава да је претходне године доминирала спрега исландског циклона и афричког антициклона, а ове године доминирају азорски и сибирски антициклон и њихови огранци у Европи", наводи Ристић.

Како објашњава, видљив је веома слаб продор поларног вртлога, што значи да су продори арктичког ваздуха према југу Европе вероватнији.

"Сличан тип циркулације задржава се и у току наредних месеци. Ово указује да за сада све иде ка томе да ћемо имати јесен и зиму умерено-континенталног, а не као прошле суптропско-медитеранског типа", наводи метеоролог, преноси "Блиц".

Киша ће се у новембру претворити у снег

Како Ристић каже, карактеристично за ову годину биће то што ћемо током захлађења које нас чека у новембру имати прво кишу, а онда ће она полако прелазити у снег.

"Снег ћемо имати већ крајем новембра јужније од Београда, а можда чак и у Београду. Потом, у децембру и јануару биће га све више и више. После девет година у Београду ћемо имати 15 дана са снегом и задржавање снежног покривача нарочито после 10. јануара и средином фебруара", напомиње Ристић, као што је већ објаснио и у дугорочној временској прогнози коју је саставио са професором Александром Ваљаревићем.

Температуре ће ићи и испод -10

"И даље ће бити контраста, амплитуда и пикова, али неће бити толико изражених максимума и зато смо Иван Ристић и ја скупили храброст и знање да кажемо да ће ова зима подсећати на некадашње, не са толико снега као пре 50-60 година, али биће много више снега него што смо га имали последњих десет година. Дневне температуре у Београду ће ићи средином јануара и половином фебруара чак и до минус 10-11 степени Целзијуса", рекао је проф. др Ваљаревић у дугорочној прогнози.

Проф. Ваљаревић и метеоролог Ристић у прогнози наводе да ће на време од октобра до краја фебруара утицати спрега азорског и сибирског антициклона.

Између њих се отвара простор за повремене продоре хладног арктичког ваздуха директно са Северног пола који ће доносити пад температуре и падавине, а како време буде одмицало кишу ће заменити снег.

image