Србија и Балкан

УЖИВО Седница Скупштине: Обезбеђен кворум, постоје услови за расправу о рударењу литијума

Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда, Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је поднело 86 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије
УЖИВО Седница Скупштине: Обезбеђен кворум, постоје услови за расправу о рударењу литијума© Tanjug/NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Седница парламента је настављена после прекида због недостатка кворума. Применом електронског система утврђено да је у сали 223 посланика.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одложила је почетак седнице Скупштине Србије до 11 сати јер није обезбеђен кворум.

Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда, Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума, a који је поднело 86 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије.

Литијум је ујединио еколошке организације и опозиционе странке различитих програма које су изричито против пројекта, док им власт поручује да тиме раде на штету Србије.

Опозиција, као и еколошки активисти неколико година захтевају да се компанији "Рио Тинто" забрани да прави рудник на западу Србије, сматрајући да ће угрозити становнике и животну средину наше земље.

Власт каже да тражи од компаније "Рио Тинто" гаранције да неће бити никаквих последица по људе и животну средину.

"Бићу најгори могући полицајац за 'Рио Тинто'. Гори ћу им бити ја него сви они који су се тобоже борили против њих, а у ствари су желели да се без избора дочепају власти", изјавио је раније председник Вучић.

Он је додао да се бори за истину, да у друштву може да се разговара, како држава не би пропустила велику шансу "ако је све у реду по питању здравља и заштите животне средине".

Такође је нагласио да "барем још две године неће бити копања" литијума.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да неће присуствовати седници Скупштине Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не присуствује.

Брнабићева је рекла јуче за РТС да је све спремно за седницу и да је то важна тема за грађане који су уплашени, наводећи да је Предлог закона непоткован и да га је требало вратити на дораду.

Ово је други покушај да се одржи седница о ископавању литијума. Пре више од недељу дана било је најављено да ће се о овој тачки расправљати по завршетку расправе о ребалансу буџета.

Иако је било најављено да ће седница о литијуму почети прошлог понедељка, она није одржана, будући да није било времена јер је ванредно заседање на коме је главна тачка био ребаланс буџета, морало да буде завршено у току дана.

Предлог за измену Закона о рударству потписали су посланици из посланичких група Еколошког устанка, Народног покрета Србије, Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић, коалиција НАДА, Ми - Глас из народа, Србија центар, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, као и самостални посланици.

Компанија "Рио Тинто" је још пре 20 година добила дозволу за истраживање терена на подручју око реке Јадар.

  • 7. окт 2024 • 11:43

    11:43

    Предлагач Данијела Несторовић: Без литијума ништа неће стати

    Закон који предлажем односи се једино и искључиво на рударење литијума и бора и само на истраживање литијума и бора. Предлог је и да се ископавање трајно забрани, не до наредних власти, већ до наредних генерација. За сада је на нама, на нашој деци, али заиста свој нашој деци, оставимо чисту воду, ваздух и земљу, што им је и Уставом загарантовано, рекла је пред посланицима предлагач закона Данијела Несторовић.

    "Без литијума неће ништа стати. Без литијума неће бити никакве апокалипсе, нити било какве немаштине. Без литијума неће бити немаштине. Са литијумом нећемо бити окићени златом и парама и морам да нагласим да заиста није све у парама. Можда јесте за Ану, Александра или Дубравку, али за обичан свет у недељицама је битно да живе колико-толико здраво. За њих је богатство млеко које производе, мед, кукуруз и остали пољопривредни производи. Не живе лако", нагласила је она.

  • 11:32

    Усвојена прва тачка дневног реда

    Усвојена је прва предложена тачка дневног реда, што је предлог измена Закона о рударству и геолошким истраживањима.

    "За" је гласало 220 народних посланика, није гласало три, а уздржаних није било.

  • 11:25

    Лазовић: Шта је са народном иницијативом

    Радомир Лазовић из Зелено левог фронта оптужио је СНС да је са писарнице "украдена" народна иницијатива како би спречили расправу о литијуму. Рекао је да су поднете кривичне пријаве због тога.

    Лазовић је тражио да се стави на дневни ред тачка о образовању комисије која би се бавила судбином народне иницијативе поднете 18. мај 2022.

  • 11:20

    Седница настављена после прекида због недостатка кворума

    После прекида због недостатка кворума, седница парламента  је настављена. Применом електронског система утврђено да је у сали 223 посланика.

    Председница Скупштине Ана Брнабић је "замолила посланике СНС-а да дозволе кворум".

  • 11:01

    Јованов: Нисмо обезбедили кворум, јер на седницу нису дошли ни сви предлагачи

    Шеф посланичког клуба Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је да су почетку седнице Скупштине Србије од 86 посланика опозиције на чији захтев је седница заказана присуствовала само 67 или 69 и да зато посланици владајућих странака нису желели да им помогну да обезбеде кворум.

    "Да је у сали било бар 86 посланика који су предложили Измене закона о рударству и геолошким истраживањима, посланици СНС би узели учешће у утврђивању кворума, али пошто их није било, желели смо да покажемо колико им је стварно стало до тог закона и да се расправа одржи", рекао је Јованов на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

    Он је најавио да ће седница бити настављена у 11.10 и да ће посланици СНС омогућити наставак рада, јер посланици опозиције нису били способни за то.

    "Почећемо седницу, даћемо кворум да она почне и грађани ће имати прилике да чују разне неправилности и контрадикторности које су унели у предлог закона, а неке од њих су такве као да потичу из зоне сумрака или Трећег ока", рекао је Јованов.

  • 10:31

    Нема кворума, одређна пауза до 11 сати

    Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одложила је почетак седнице Скупштине Србије до 11 сати јер није обезбеђен кворум

  • 10:29

    Интонирањем химне почела седница парламента

    Интонирањем химне "Боже правде" у Скупштини Србије започела је данас прва седница редовног јесењег заседања, на којој је предвиђено разматрање измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, којима се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума.

    Као на почетку сваког редовног заседања, посланике је испред Дома Народне скупштине сачекао шпалир Гарде Војске Србије.

image