УЖИВО Седница Скупштине: Брнабић одредила паузу, наставак расправе о литијуму после подне

Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда, Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, који је поднело 86 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је једночасовну паузу у раду парламента који расправља о предлогу за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима. 

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одложила је почетак седнице Скупштине Србије до 11 сати јер није обезбеђен кворум. Седница парламента је била настављена, јер је применом електронског система утврђено да је у сали 223 посланика.

Пред посланицима Скупштине Србије је једна тачка дневног реда, Предлог закона о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима, којим се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума, a који је поднело 86 народних посланика у Народној скупштини Републике Србије.

Литијум је ујединио еколошке организације и опозиционе странке различитих програма и они су јасно против тог пројекта. Власт им, са друге стране, поручује да тиме штете Србији.

Опозиција, као и еколошки активисти захтевају да се компанији "Рио Тинто" забрани да прави рудник на западу Србије, сматрајући да ће угрозити становнике и животну средину наше земље.

Власт каже да тражи од компаније "Рио Тинто" гаранције да неће бити никаквих последица по људе и животну средину.

"Бићу најгори могући полицајац за 'Рио Тинто'. Гори ћу им бити ја него сви они који су се тобоже борили против њих, а у ствари су желели да се без избора дочепају власти", изјавио је раније председник Србије Александар Вучић.

Он је додао да се бори за истину, да у друштву може да се разговара, како држава не би пропустила велику шансу "ако је све у реду по питању здравља и заштите животне средине".

Такође је нагласио да "барем још две године неће бити копања" литијума.

Председник Србије Александар Вучић рекао је у петак да неће присуствовати седници Скупштине Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не присуствује.

Брнабићева је рекла јуче за РТС да је све спремно за седницу и да је то важна тема за грађане који су уплашени, наводећи да је Предлог закона непоткован и да га је требало вратити на дораду.

Ово је други покушај да се одржи седница о ископавању литијума. Пре више од недељу дана било је најављено да ће се о овој тачки расправљати по завршетку расправе о ребалансу буџета.

Иако је било најављено да ће седница о литијуму почети прошлог понедељка, она није одржана, будући да није било времена јер је ванредно заседање на коме је главна тачка био ребаланс буџета, морало да буде завршено у току дана.

Предлог за измену Закона о рударству потписали су посланици из посланичких група Еколошког устанка, Народног покрета Србије, Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић, коалиција НАДА, Ми - Глас из народа, Србија центар, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, као и самостални посланици.

7. окт 2024 • 14:25

Брнабић одредила паузу, наставак расправе о литијуму после подне

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је једночасовну паузу у раду парламента који расправља о предлогу за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима.

У току преподневног рада, представница предлагача, посланица Еколошког устанка, Данијела Несторовић је скоро два и по сата образлагала предлог закона који је поднело 86 опозиционих посланика, тврдећи да би експлоатација литијума нанела велику штету природној средини, а донела малу економску корист.

Затим су у расправи у име надлежних одбора посланица Српске напредне странке Милица Николић и шефица посланичке групе Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић рекле да је то, како су оцениле, сраман предлог закона, који би нанео велику штету Србији и да га треба одбацити.

Николићева: Предлог закона је сраман

Посланица Милица Николић са листе СНС-а јавила се за реч након што је овлашћени предлагач Данијела Несторовић завршила образложење.

"У предлогу говоре и о преради литијума, а то је уређено Законом о планирању и изградњи, навела је она. Да смо се држали форме то се овде не би нашло", рекла је Николићева.

Предлог закона је сраман, навела је она.

Она је рекла да закон није у складу са Уставом и законима Србије.

"На скупштинском Одбору за уставна питања и законодавство расправљали смо о овом штетном предлогу закона и сигурна сам да није у складу ни са Уставом ни са законима Србије, али ни са здравим разумом", додала је Николићева.

Додала је да је СНС ипак гласала да се о предлогу закона расправља у Скупштини да би се ствари "истерале на чистац".

"Ови дилетанти су хтели да економски осакате Србију и брутална лаж је да нису потребна никаква економска средства да би се овај закон спроводио, како су навели", изјавила је Николић.

Према њеним речима, све компаније које су овде нешто улагале, тужиле би Србију и зато, понавља, овај предлог закона није у складу са правним системом Србије.

Вујадиновић: Четвртина предлагача није дошла, раскол међу опозицијом

Посланик Српске напредне стране у Скупштини Србије Милимир Вујадиновић оценио је да је оно што се дешавало јутрос на почетку седнице у парламенту "прави циркус", јер се није појавила четвртина посланика који су предложили закон о забрани ископавања литијума, а који је на дневном реду данашње седнице.

"Четвртина предлагача закона се није удостојила да јутрос устане и дође у Скупштину. На тај начин показују свој однос према грађанима и држави Србији. Ми смо као одговорни људи дошли и дали кворум за почетак седнице", рекао је он на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Додао је да ни ситуација у сали није другачија и да је велики део посланика опозиције изашао из сале док посланица Данијела Несторовић образлаже законски предлог.

То, према његовим речима, доста говори о односима унутар опозиције.

"Да би замаглили јутрошњи догађај појавио се посланик Радомир Лазовић са причом о народној иницијативи за формирање комисије која би утврдила где су нестали потписи за забрану ископавања литијума. То је покушај да се у други план стави оно што је јутрос било и оно што је данас на дневном реду", оценио је Вујадиновић.

Он је истакао и да је Данијела Несторовић рекла да се доста спекулисало о томе да је она наводно заборавила да стави на дневни ред другу тачку, а да је заправо био постигнут договор да се то уради као допуна дневног реда.

"С друге стране Драган Ђилас је још 18. септембра рекао да је проблем што ће на седници бити само једна тачка, јер је посланица Несторовић заборавила да преда друга тачку у којој би требало да се бавимо захтевом око народне иницијативе. Дакле, имамо две супротстављене изјаве, јер Несторовићева тврди да је постојао договор, а Ђилас каже да је она заборавила", напоменуо је Вујадиновић.

Према његовим речима, очигледно постоји раскол међу опозиционарима и то групацијама које воде Ђилас и онима које воде Лазовић и Ћута.

Павловић: Посланици опозиције који нису били на почетку седнице криви за кворум

Председник посланичке групе "Ми - глас из народа" Бранко Павловић рекао је данас да су посланици опозиције који нису присутвовали почетку седнице о литијуму криви што није било кворума и оптужио их да сарађују са влашћу.

Он је на конференцији за новинаре у холу Скупштине Србије рекао да је за кворум потребно 126 посланика, а да је, како тврди, 67 или 69 оних који су убацили картице.

Павловић је рекао да је свих шест посланика њихове странке присуствовало почетку седнице и да ће до краја дана дати листинг ко није био, оцењујући да је то као "доказ неозбиљности опозиционих групација".

Брнабић Ћути: Да ли то титлујете

Током обраћања Данијеле Несторовић, посланик Александар Јовановић Ћута држи папир са натписом "Нећете копати".

Реаговала је председница Скупштине Ана Брнабић која га је упитала да ли је то "титловање" и опоменула га да не омета рад. Посланик Јовановић јој је одговорио да "прекине".

Предлагач Данијела Несторовић: Без литијума ништа неће стати

Закон који предлажем односи се једино и искључиво на рударење литијума и бора и само на истраживање литијума и бора. Предлог је и да се ископавање трајно забрани, не до наредних власти, већ до наредних генерација. За сада је на нама, на нашој деци, али заиста свој нашој деци, оставимо чисту воду, ваздух и земљу, што им је и Уставом загарантовано, рекла је пред посланицима предлагач закона Данијела Несторовић.

"Без литијума неће ништа стати. Без литијума неће бити никакве апокалипсе, нити било какве немаштине. Без литијума неће бити немаштине. Са литијумом нећемо бити окићени златом и парама и морам да нагласим да заиста није све у парама. Можда јесте за Ану, Александра или Дубравку, али за обичан свет у недељицама је битно да живе колико-толико здраво. За њих је богатство млеко које производе, мед, кукуруз и остали пољопривредни производи. Не живе лако", нагласила је она.

Несторовићева се осврнула и на ранију изјаву председника Александра Вучића да немамо право да уништавамо животе већег броја људи него што је то било предвиђено првобитним плановима.

Она је критиковала изјаве представника власти у вези са овом темом и осврнула се на одлуке Уставног суда и истакла да је међу њима било доста контрадикторности те да је доношењем разних одлука у вези са пројектом Јадар, како тврди, више пута повређен и Устав Србије.

Несторовићева је запитала и како је дошло до оживљавања просторног плана и пројекта Јадар.

Позвала се и на скуп у САНУ и речи академика Владимира Стевановића да се природни извори у Србији посматрају као извори профита, а не посебне бриге те да је Србија по односу према природној средини на зачељу у Европи.

Изнела је тврдњу и да се стране рударске компаније у Србији понашају као државе у држави и да ће се последице њиховог рада у нашој земљи видети стотинама годинама након завршетка експлоатације, а да ће за њихово санирање бити потребно много новца.

"Откуд толика навала на рудна богатства у Србији", запитала је она и навела да се одговор налази у томе што се у нашој земљи не води рачуна о заштити животне средине.

Према њеним речима, Србија мора да прекине са површно оцењеним пројектима, као што је и пројекат Јадар и навела да је наша развојна шанса у томе да се више води рачуна о другим ставрима као што је уређење животне средине.

Неповерење према овом пројекту, истакла је она, потиче и од негативних сазнања о ономе што је компанија "Рио Тинто" радила по свету.

Несторовићева је прочитала више имена стручњака и њихове референце, а који се, како каже, називају незналицама.

Усвојена прва тачка дневног реда

Усвојена је прва предложена тачка дневног реда, што је предлог измена Закона о рударству и геолошким истраживањима.

"За" је гласало 220 народних посланика, није гласало три, а уздржаних није било.

Лазовић: Шта је са народном иницијативом

Радомир Лазовић из Зелено левог фронта оптужио је СНС да је са писарнице "украдена" народна иницијатива како би спречили расправу о литијуму. 

"У мају 2022. прикупљено је 38.000 оверених потписа подршке за забрану ископавања литијума. Ово није онлајн петиција, ради се о томе да је ово званичан законски механизам. Требало је те потписе прикупити, платити оверу. Ово је озбиљан напор и труд како би се грађани обратили Народној скупштини. Неко је украо са писарнице ту народну иницијативу", рекао је Лазовић.

Он је рекао да су због тога поднете кривичне пријаве против двојице претходних председника парламента Ивице Дачића и Владимира Орлића и да су спремни да поднесу кривичну пријаву и против актуелне председнице Ане Брнабић.

Брнабићева је на то одговорила да нема никакав проблем са тим и да се сигурно неће позивати на посланички имунитет као што су то чинили неки који су, како је рекла, дивљали аутомобилима по градовима у Србији.

Посланици скупштинске већине одбили су да на дневни ред ставе захтев за формирање Комисије која би утврдила шта се догодило са Народном иницијативом против ископавања литијума.

Седница настављена после прекида због недостатка кворума

После прекида због недостатка кворума, седница парламента  је настављена. Применом електронског система утврђено да је у сали 223 посланика.

Председница Скупштине Ана Брнабић је "замолила посланике СНС-а да дозволе кворум".

Јованов: Нисмо обезбедили кворум, јер на седницу нису дошли ни сви предлагачи

Шеф посланичког клуба Српске напредне странке Миленко Јованов изјавио је да су почетку седнице Скупштине Србије од 86 посланика опозиције на чији захтев је седница заказана присуствовала само 67 или 69 и да зато посланици владајућих странака нису желели да им помогну да обезбеде кворум.

"Да је у сали било бар 86 посланика који су предложили Измене закона о рударству и геолошким истраживањима, посланици СНС би узели учешће у утврђивању кворума, али пошто их није било, желели смо да покажемо колико им је стварно стало до тог закона и да се расправа одржи", рекао је Јованов на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Он је најавио да ће седница бити настављена у 11.10 и да ће посланици СНС омогућити наставак рада, јер посланици опозиције нису били способни за то.

"Почећемо седницу, даћемо кворум да она почне и грађани ће имати прилике да чују разне неправилности и контрадикторности које су унели у предлог закона, а неке од њих су такве као да потичу из зоне сумрака или Трећег ока", рекао је Јованов.

Нема кворума, одређна пауза до 11 сати

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одложила је почетак седнице Скупштине Србије до 11 сати јер није обезбеђен кворум

Интонирањем химне почела седница парламента

Интонирањем химне "Боже правде" у Скупштини Србије започела је данас прва седница редовног јесењег заседања, на којој је предвиђено разматрање измена Закона о рударству и геолошким истраживањима, којима се тражи забрана истраживања и експлоатације бора и литијума.

Као на почетку сваког редовног заседања, посланике је испред Дома Народне скупштине сачекао шпалир Гарде Војске Србије.