Србија и Балкан

Вучић стигао на хамбуршку конференцију о одрживости: Изазов са којим се суочавамо заједно

Председник Вучић је навео да ова конференција окупља утицајне глобалне лидере, стручњаке и активисте из различитих области, како би разменили идеје и искуства о одрживом развоју и истражили могућности за унапређење политика које ће заштитити нашу животну средину, али и обезбедити економски раст и социјалну правду
Вучић стигао на хамбуршку конференцију о одрживости: Изазов са којим се суочавамо заједно© Tanjug/AP/Georg Wendt

Председник Србије Александар Вучић стигао је на хамбуршку конференцију о одрживости, на којој ће се разговарати о даљој имплементацији заједничких процеса за постизање циљева одрживог развоја УН.

Председника Вучића је дочекао немачки канцелар Олаф Шолц.

Вучић је рекао да "одрживост" није само реч, већ да представља изазов са којим се суочавамо сви заједно.

"Захвалан љубазним домаћинима немачком канцелару Олафу Шолцу и градоначелнику Хамбурга Петеру Ченчеру на топлом дочеку и срећан што данас представљам Србију на изузетно важном и престижном глобалном догађају, Хамбуршку конференцију о одрживости, као кључној платформи за разговор о најозбиљнијим питањима о будућности нашег света. Одрживост није само реч - то је изазов са којим се суочавамо сви заједно и верујем да је време да преузмемо одговорност и да убрзано почнемо да радимо на решењима", написао је Вучић на својој Инстаграм страници.

Навео је да ова конференција окупља утицајне глобалне лидере, стручњаке и активисте из различитих области, како би разменили идеје и искуства о одрживом развоју и истражили могућности за унапређење политика које ће заштитити нашу животну средину, али и обезбедити економски раст и социјалну правду.

Конференцију, која се одржава први пут, отвориће Шолц, а на првом панелу ће говорити и председник Светске банке Аџај Банга, председник Намибије Нанголо Мбумба и премијерка Барбадоса Миа Мотлеј.

На скупу учествују шефови држава, представници приватног сектора, академске заједнице, цивилног друштва и међународних организација.

Вучић ће сутра говорити на панелу "Преговори о новој алијанси - одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама".

Хамбуршка конференција о одрживости, у време растућих геополитичких криза, промовише мултилатералну размену, подстиче отворени дијалог и има за циљ јачање улоге и поверења у међународна партнерства.

Током два дана конференције планиране су бројне дискусије које су фокусиране на дизајн политичких оквира за заједничко деловање и стварање искорака за постизање

Циљева одрживог развоја до 2030. године.

Хамбуршка конференција о одрживости посебно има за циљ јачање улоге и одговорности приватног сектора у новим савезима за одрживост.

Иначе, Циљеве одрживог развоја, усвојиле су Уједињене нације 2015. године као универзални позив на акцију за окончање сиромаштва, заштиту планете и обезбеђивање да до 2030. године сви људи уживају у миру и просперитету.

Хамбуршка конференција о одрживости је настала као иницијатива немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, Програма Уједињених нација за развој, Фондације Микел Ото и града Хамбурга.

image