Одата почаст совјетским ослободиоцима у Панчеву: Чувати сећање значи борити се

Тешко је наћи место у Србији које би више говорило о братству Руса, Белоруса и Срба, рекао је саветник директора Руског дома Павел Бушуjев

Председник Скупштине града Панчева Тигран Киш, представници локалне самоуправе, Амбасаде Русије и Белорусије у Београду, као и представници Руског дома у Београду, Министарства одбране Србије, Координационог савета руских сународника у Србији, ветерани 63. падобранске бригаде Војске Србије, јавне организације одали су почаст совјетским ослободиоцима полагањем венаца на обелиск палим војницима.

"Тешко је наћи место у Србији које би више говорило о братству Руса, Белоруса и Срба. Василиј Филипович Маргелов, руски командант рођен у Белорусији, пре 80 година, 6. октобра 1944. године, ослободио је Панчево од нациста. Место на коме се данас налазимо је 2020. године понело име у његову част. Чувати сећање значи борити се", рекао је у обраћању присутнима саветник директора Руског дома Павел Бушуjев.

У Народном музеју града отворена је изложба "Смрт фашизму, слобода народу!", на којој су представљени документи и фотографије ослободилачке операције Црвене армије.

Град Панчево је 6. октобра 1944. године ослободила 49. дивизија Црвене армије под командом тадашњег генерал-мајора Василија Маргелова. Иницијатива да се на месту будућег споменика руском команданту положи меморијална капсула и камен темељац потекла је од стране локалног Друштва српско-руског пријатељства на челу са Робертом Ресановићем.

Трг на коме ће бити споменик, је на предлог Друштва преименован у част генерала Маргелова 4. марта 2020. године, на 30. годишњицу његове смрти.

У близини планираног споменика се налази обелиск са црвеном петокраком и именима палих бораца ослободилаца.

У оквиру обележавања 80. годишњице ослобођења Панчева, у Спомен-комплексу Стратиште - месту масовног страдања готово 10.000 Срба, одржан је час историје.

Нажалост, запослени у Руском дому у Београду били су принуђени да напусте овај догађај због искривљавања историјских чињеница, заташкавања улоге Црвене армије у ослобађању града, као и замене историјског термина "ослобођење" са формулацијом "крај рата", а све од аутора режираног "часа историје".