Пронађене још две жртве поплава у БиХ: Српски тим чисти терен, у РС сутра Дан жалости

Заједно са два тела која су данас пронађена у Бутуровић Пољу, поплава и дрон однели су више од 20 живота

Спасилачки тимови који трагају за настрадалима у поплавама које су заједно са покретањем одрона у Босни и Херцеговини однели 20 живота, данас су нашли тела још две жртве на подручју Бутуровић Поља у општини Коњиц.

Начелник општинског штаба Цивилне заштите Хусеин Хоџић потврдио је да је тело једног мушкарца нађено након што је испливало из локалне реке и превезено је у просектуру како би се утврдио идентитет.

"За три жртве још трагамо, у току је интензивна претрага терена", рекао је Хоџић, наводећи да је десетак села на подручју општине Коњиц и даље одсечено од света јер су уништене локалне саобраћајнице где, како је нагласио, "недостају километри пута".

Такође, Јабланица је једно у најугроженијих подручја у којем се налази српски спасилачки тим који је започео претрагу терена у циљу проналаска несталих.

"Специјалистички тим за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова састављен од 36 ватрогасаца-спасилаца и 12 возила, упућен ради помоћи у Босну и Херцеговину чије централне и јужне делове су погодиле катастрофалне бујичне поплаве и клизишта, након одржаног координационог састанка са представницима надлежних служби БиХ започео је претрагу терена за несталим особама на локацији насељеног места Доња Јабланица у општини Јабланица", саопштио је МУП Србије.

У БиХ се и данас, четврти дан, ради на отклањању последица поплава.

Влада Републике Српске (РС) прогласила је уторак, 8. октобар, за Дан жалости, због страдања становништва на подручју Федерације Босне и Херцеговине (БиХ) изазваног катастрофалним поплавама и клизиштима.

"Сутра ће на институцијама РС бити истакнуте заставе на пола копља, отказане културне манифестације и прилагођене спортске манифестације датом тренутку", саопштено је из Владе РС.

Иначе, упозорење на нове падавине издато је за подручја која су претрпела катастрофалне поплаве, однеле људске животе и нанеле огромну материјалну штету. Наранџасти аларм биће на снази од 9. октобра, од 1 сат иза поноћи, до 11 сати ујутро.