Србија и Балкан

Вучић о (не)увођењу санкција Русији: Србији нико не може да заповеда шта да ради

Председник Србије се састао са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Хамбургу
Вучић о (не)увођењу санкција Русији: Србији нико не може да заповеда шта да ради© Marcus Brandt/Pool Photo via AP

Председник Србије Александар Вучић рекао је након састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом у Хамбургу да Србији нико не може заповедати шта да ради, а поводом одбијања Београда да уведе санкције Москви.

Вучић је истакао да још није донео одлуку о одласку у Дубровник где ће се одржати самит Украјине и земаља југоисточне Европе.

"Текст (декларације) је прављен да би била једна земља која мора да каже да не може да прихвати, па да би они рекли 'ето ухватили смо их', као да ми нешто кријемо. Али, ништа неочекивано – то је стилски рогобатно, бесмислено... Није довољно једном, него пет пута понављају једно те исто о агресији Русије, па онда дођу до санкција, па захтевају да их сви уведу. Нека описују шта хоће, али да нам заповедају шта да радимо, е то не може", рекао је Вучић.

Вучић и Шолц су претходно учествовали на отварању прве Хамбуршке конференције о одрживости.

"Имали смо дуг, отворен, садржајан и релативно срдачан састанак. Разговарали смо о бројним темама – о европском путу Србије, ситуацији на КиМ... Када је реч о КиМ, изнели смо различите ставове, али и велику сагласност по питању бројних светских тема", рекао је Вучић.

Прерада литијума ће се одвијати у земљама где се копа

Вучић је казао да су разговарали о глобалној иницијативи за минералне сировине коју покреће Немачка, истакавши да је учествовао на ручку на којем је учествовало десеторо председника, односно премијера, а који је био усредсређен на ту тему.

"Чини ми се да сам видео једну нову стратегију Немачке, о чему ће се мало код нас говорити. Реч је о стратешком опредељењу, не тактичком, а то је да је Немачка добро разумела. Она је економски доминантна сила ЕУ, мотор ЕУ и целе Европе, наш је и трговински и економски партнер број један. Они су донели одлуку да се брину о ономе што ће доћи за пет, 10, 15 година. Окупљају све земље да виде одакле могу да увозе зелени водоник, литијум, или батерије", рекао је Вучић.

Он је додао да му је Шолц наводно рекао да је намера Немачке да се рафинисање руда литијума одвија у земљама у којима се копа.

"Са нама је то већ договорено и постигнуто. Немачка је поуздан савезник по том питању, и мислим да је ово изузетно добро што смо овде", рекао је Вучић.

Рекао је да се нада да ће немачка влада позвати новинаре да виде немачки рудник литијума, и додаје да ће и Чешка кренути са прављењем великог рудника литијума.

"Морамо убрзавати свој пут напред, не можемо живети на ловорикама. У наредним данима имаћу потписивање важног уговора са америчким УГТР-ом, око изградње преко једног гигавата инсталисане снаге соларних паркова, са значајним балансирајућим капацитетима. То је за нас страшно важно", напоменуо је Вучић.

О протоку робе из централне Србије на КиМ

Коментаришући одлуку Приштине да поново омогући проток поједине робе из централне Србије преко прелаза Мердаре, Вучић је рекао да свакако очекује нове опструкције.

"Сваки човек је препознао намере Приштине, али знајући Немце, они ће наставити да инсистирају на слободном протоку робе и услуга. То је важно за српску привреду, а да ли ће они дати све од себе да то зауставе – хоће", рекао је Вучић.

На конференцији у Хамбургу учествују шефови држава, представници приватног сектора, академске заједнице, цивилног друштва и међународних организација.

Вучић ће сутра говорити на панелу "Преговори о новој алијанси – одговоран и кружни ланац снабдевања батеријама".

image