Боцан-Харченко на скупу "Увод у БРИКС плус": У Србији приметан пораст интересовања према БРИКС-у

Русија поштује сувереност Србије и њен европски пут, и надамо се да ће Београд пронаћи могућност да сарађује са чланицама организације, као и са организацијом у целини, рекао је руски амбасадор

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко обратио се данас на научно-практичном скупу "Увод у БРИКС плус" у Руском дому у организацији Међународног евроазијског покрета Москва-Београд.

Наиме, научно-практични скуп окупио је амбасадоре Ирана, Алжира, Египта и Палестине, министре-саветнике амбасада Белорусије и Индије, као и стручњаке из различитих области, а који су том приликом представили своја сазнања, искуства и прогнозе у вези са даљим развојем и деловањем организације БРИКС плус.

У обраћању присутнима, амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко истакао je да "БРИКС представља један од темеља новог, мултизаједничког међународног уређења".

"Деловање БРИКС-а се заснива на старим темељима међународне сарадње, на принципима суверености и једнакости, а које су данас потиснуте на страну од колективног Запада. У Србији је приметан пораст интересовања према БРИКС-у, а посебно је значајно да је оно присутно, пре свега у српском народу", казао је Боцан-Харченко.

Амбасадор је том приликом предложио учесницима научно-практичног скупа да размотре питања која су везана за сарадњу Србије и БРИКС-а у реалним оквирима, узимајући у обзир однос већине српског народа према Русији, те билатералне сарадње Србије и Републике Српске са Русијом, а које се нису прикључиле антируским санкцијама.

Он је истакао да Русија поштује сувереност Србије и њен европски пут, али уз то изразио и наду да ће Београд пронаћи могућност да сарађује са земљама у БРИКС-у и БРИКС-ом у целини.