Откривен споменик тенку у Сарајеву: Бенјамина истерала своје, "споменик" уз двориште школе

Реч је о споменику који је био у плану градске власти годинама, али доживео је бројне отпоре с различитих страна, па је његово постављање стално одлагано

Оспоравани пројекат постављања споменика погинулим припадницима специјалне јединице "Босна" у виду људских фигура тзв. Армије БиХ у природној величини и уништени тенк ЈНА, завршен је и свечано откривен данас у парку Сафета Исовића иза Друге гимназије у Сарајеву.

Реч је о споменику који је био у плану градске власти годинама, али доживео је бројне отпоре с различитих страна, па је његово постављање стално одлагано.

Један од главних проблема је управо тенк, као и то што је постављен тик уз школско двориште. У Србији је тим поводом покренута и иницијатива за његово уклањање.

Међутим, да то остане као коначно решење управо је инсистирала градоначелница Сарајева, Бенјамина Карић, која је на тој позицији и издејствовала грађевинску дозволу.

Заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине и бивши заменик команданта одреда "Босна", Кемал Адемовић, рекао је да није истина да је тенк постављен уз школу, као и да што се њега тиче, требало би га поставити у центру града.

"Након вишегодишње борбе за изглед и локацију, данас смо свечано уприличили церемонију откривања споменика. Симболика је снажна јер тенк симболизира храбру борбу припадника одреда 'Босна'. Један од тих тенкова заробљен је 2. маја, када су покушали пресећи град – желимо показати да је онда када треба, срце јаче од челика, а човек јачи од тенка", казао је Адемовић, преноси портал "Кликс".