Амбасада Израела обележила годишњицу напада Хамаса, захвалност Србији на подршци

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић је нагласио да Србија стоји уз Израел "не само на дан кад се сећамо овог ужасног терористичког напада, већ сваки дан"

Амбасадорка Израела у Београду Авивит Бар-лан захвалила је данас, на обележавању годишњице напада палестинског Хамаса на територију те земље, Влади Србије и српском народу на "недвосмисленој подршци која представља светионик наде". Скуп је почео минутом ћутања.

Амбасадорка је нагласила да је 7. октобар дан који ће заувек остати у колективном сећању свих људи.

"Израел се не бори само за сопствену безбедност већ и за стабилност региона и шире", нагласила је она и позвала све пријатеље Израела да осуде агресију Ирана и подрже Израел у напорима да заштити своје грађане и отклони претњу Хезболаха.

Бар-Илан је оценила да су везе Србије и Израела јаке и утемељене на заједничким вредностима.

"Наше пријатељство се потврђује у овим изазовним временима", додала је она.
Навела је да се "тог трагичног јутра", док су породице широм Израела прослављале јеврејски празник Симхат Тора, догодио терористички напад и да је више од 4.000 ракета испаљено на израелске градове.

"Ужаси почињени тог дана су незамисливи. Читаве породице су масакриране, животи нестали у трену. Обим насиља, његова суровост, оставили су дубоке ожиљке не само на Израелу, већ и на свима онима који се залажу за хуманији свет", рекла је амбасадорка.

Подсетила је да је међу убијенима било и 38 деце, више од 400 жена.
"На музичком фестивалу Нова 364 људи је мучено, унакажено, силовано и на најсуровији начин убијено", рекла је она и нагласила да се тада Послава живота претворила у непојмљиви ужас.

Подсетила да је међу њима био и Алон Охел, млади, талентовани 23-годишњи израелско-српски музичар који је киднапован са фестивала.

"Његова прича, као и прича оних који су преживели, подсетник су колика је цена ове трагедије", рекла је Бар-ллан и подсетила да је 101 талац, укључујући жене и децу, још у заробљеништву Хамаса, отргнут од својих вољених.

"Овим су прекршена основна људска права", рекла је она и позивала на њихово моментално ослобађање.

Породици Алона Охела, која је присуствовала обележавању годишњице напада на Израел, поручила је да су срца свих са њима и да борба за његову слободу и слободу осталих заробљених талаца никада неће престати.

"Данас се сећамо и Мора, унука Новосађанина Душана Михалека, који је међу убијенима на фестивалу Нова. Његова смрт представља дубоку рану за израелску и српску јеврејску заједницу. Нека сећање на њега буде благослов", казала је Авивит Бар-лан.

Подсетила је да Израел од 7.октобра трпи нападе на више фронтова, од стране Хезболаха и других иранских савезника, који непрекидно циљају израелске цивиле.

"Пре само неколико дана, уочи Рош Хашане, Иран је покренуо директан напад без преседана на Израел, испаливши 181 балистичку ракету на насељена места, чиме је изазвао нову ескалацију која би могла довести до регионалног сукоба", казала је она.

Нагласила је да, док се сећамо трагично изгубљених живота 7. октобра, "остајемо посвећени борби против терора, одлучни да се такви ужаси више никада не понове, неуморно се борећи за безбедан повратак кући сваког таоца".

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић је нагласио да Србија стоји уз Израел "не само на дан кад се сећамо овог ужасног терористичког напада, већ сваки дан".

Ђурић, који је у даљим родбинским везама са киднапованим Алоном Охелом нагласио је да данас није дан за сећање на Алона, већ дан наде и борбе да се не само он већ и сви заточени врсте кућама.

"Србија стоји у овим тешким данима са људима Израела не само данас кад се сећамо овог ужасавајућег терористичког напада већ сваки дан", рекао је Ђурић.
Нагласио је да ће борба трајати док се Алон не врати и не засвира клавир у Београду.

У знак сећања не трагичан догађај амбасада је приказала документарни филм Супернова, снажно сведочење о том страшном дану.

Филм приказује искуства преживелих, као и оних коју су први дошли да помогну повређенима на музичком фестивалу, где је толико младих живота угашено.