Посланици завршили са радом за данас, сутра наставак седнице о литијуму

У скупштини је за данас завршена расправа о литијуму

Скупштина Србија завршила је данашњи рад, а седница на којој се расправља о предлогу за измену Закона о рударству и геолошким истраживањима коју је предложило 86 опозиционих посланика биће настављена сутра у 10 сати.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић на крају данашњег рада још једном је предложила Скупштини да не прихвати предлог измена овог закона, а пре свега зато што је у супротности са стратешким интересима Србије.

Она је рекла да Србија има огроман потенцијал да допринесе енергетској транзицији.

"Наши природни ресурси пружају нам основ за развој ланца вредности што ће бити кључне користи за нашу земљу уз примену највиших стандарда", поручила је она на крају данашњег рада.

У сали је на почетку седнице било присутно 155 посланика, а председница парламента Ана Брнабић захвалила им је што су присуством обезбедили услове за рад.

Јучерашње заседање прекинуто је одмах након интонирања химне, јер није било кворума, а настављено је након сат времена пошто је председница Скупштине Ана Брнабић замолила посланике Српске напредне странке да се региструју и обезбеде кворум.

Предлог закона је образлагала посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић, образлагање је трајало скоро два и по сата, а основне поруке су биле да би пројекат Јадар нанео велику еколошку штету, а донео малу економску корист Србији.

Испред Владе Србије посланицима се обратила ресорна министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и навела да Влада Србије предлаже парламенту да предлог не прихвати.

Истакла је да предлог садржи низ неистина, да би економска корист од пројекта Јадар била велика и да се очекује укупан ефекат на БДП од 11-12 милијарди евра или преко 16 одсто БДП-а.

Предлог за измену Закона о рударству потписали су посланици из Еколошког устанка, Народног покрета Србије, Ми – снага народа,проф. др Брнимир Несторовић, колиције НАДА, Ми – Глас из народа, Србија центра, Демократске странке, Зелено-левог фронта, Странке слободе и правде, Покрета слободних грађана, као и самостални посланици.

У Предлогу измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да неће присуствовати седници Скупштине Србије о литијуму, јер је опозиција инсистирала да он не присуствује.

8. окт 2024 • 18:00

Ђедовић Хандановић предложила Скупштини: Не прихватајте предлог измене закона

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић на крају данашњег рада још једном је предложила Скупштини да не прихвати предлог измена овог закона, а пре свега зато што је у супротности са стратешким интересима Србије.

Она је рекла да Србија има огроман потенцијал да допринесе енергетској транзицији.

"Наши природни ресурси пружају нам основ за развој ланца вредности што ће бити кључне користи за нашу земљу уз примену највиших стандарда", поручила је она на крају данашњег рада.

Расправа Несторовићеве и Брнабићеве

Данијела Несторовић је негодовала због начина на који јој се обратила Брнабићева и упитала због чега треба да је буде срамота.

"Рекли сте да је закон будалаштина, да сам неписмена, да сам имбецилна. Ми можемо на улици да причамо на овај начин, али ја нећу сводити дијалог у скупштини на овај ниво", рекла је Несторовић.

Она је оценила да се, како тврди, Влада Србије није потрудила да образложи зашто не би требало усвојити овај закон.

Брнабићева је одговорила Несторовићевој да опозиција не жели да се изради студија о процени утицаја на животну средину, као и да тражи од владајуће коалиције да не поштује Устав и законе и да одлучи "како се њима ћефне".

Брнабићева је указала да је претходна власт, пре 20 година, дала истражна права компанији "Рио Тинто", а сада тражи да им се она одузму.

"А ми треба да скачемо на сваки ваш миг па колико то кошта да кошта. То је неозбиљна политика и то је оно када председник Републике Србије говори, држава није играчка", поручила је Брнабићева.

Брнабићева је претходно полемисала са послаником Покрета слободних грађана Павлом Грбовићем који је рекао да Брнабић седи у клупама оних "чија је политика довела до геноцида, ратних злочина".

Брнабићева је одговорила да је Грбовић сада потврдио сваку реч коју је она рекла у реплици, а то је да је његов став да је у Сребреници почињен геноцид.

"Не, у Сребреници није био геноцид", поручила је Брнабићева.

Брнабићева: Измене закона о рударству бесмислене и пуне неистина

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић, која је данас говорила као посланик Српске напредне странке, рекла је да су измене и допуне Закона о рударству и геолошким истраживањима које је предложила опозиција бесмислене и да је тај предлог пун неистина.

Брнабићева је, говорећи из посланичке клупе, рекла да у предложеном решењу пише да је САНУ извео закључке о копању литијума, што је неистина, да нису тачне информације о сумпорној киселини, да није тачно да је рудна рента три одсто, те да није изнета ни тачна количина воде која ће се користити у евентуалној експлоатацији руде.

Она је оценила да је реч о бесмисленом, бесрамном и штетном предлогу закона који је, како је рекла, највећа будалаштина која се икада нашла у Скупштини Србије.

"Свака реч је неистина. Допустили се себи да изјавите да је цео Рударско-геолошки факултет плаћен...Срам вас било", рекла је Брнабићева после обраћања посланице Еколошког устанка Данијеле Несторовић.

Грбовић: ПСГ ће подржати предлог Закона

Павле Грбовић, посланик Покрета слободних грађана, рекао је да ће та посланичка група подржати предлог Закона.

"Струка у Србији треба да каже да ли постоји технологија која омогућава безбедну експлоатацију литијума, и које су последице небезбедне експлоатације. Уместо тога, ви сте своје политичке одлуке базирали на гаранцијама Немаца", рекао је он.

Настављена седница после паузе

После једночасовне паузе настављена седница Скупштине Србије.

Брнабићева одредила једночасовну паузу

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић одредила је једночасовну паузу у раду седнице парламента, а током преподнева полемисали су министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић и посланици опозиције који су и предложили измене закона о рударству, а којима се тражи забрана ископавања литијума.

"Ми - снага народа": Донети план развоја и просторни план Србије

Јелена Павловић, посланица са "листе Ми - Снага народа", рекла је да је прва обавеза да се донесу план развоја и просторни план Србије, што треба бити предуслов за отварање рудника и других великих пројеката.

Она је рекла и да било која компанија може да уђе сваком грађанину у кућу или двориште како би истраживала, што је Ана Брнабић одбацила као неистину и дизање панике.

Ђедовић Хадановић: Говоримо о лицемерју

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић навела је како упорно од опозиције слупа да влада не брине о грађанима, да је против мештана и да су они угрожени, те да супротну слику показује то што је владајућа странка у Лозници на парламентарним изборима добила 55 одсто подршке.

"Ако се пројекат 'Јадар' реализује, и то желим да подвучем, плате и буџети ће у овим местима вишеструко скочити, отвориће се на хиљаде радних места од високо квалификованих до средње квалификованих, па и до ниже квалификованих радних места. Ко се бави пољопривредом, моћи ће несметано да настави да то ради, моћи ће несметано да узгаја кукуруз, моћи ће несметано да производи млеко, моћи ће несметано да гаји пчеле", одговорила је опозицији.

Пале прве увреде, изречена опомена

Председница Народне Скупштине Ана Брнабић изрекла је опомену посланику Милошу Парландиловићу из Новог лица Србије, који је, након што је добио реч рекао: "Помаже Бог, напредни штакори".

"Подводите Србију Рио Тинту. Ви бринете у аутомобилској индустрији Немачкој. Овде вам се све распада. Народ вам гладан. Ви се плашите да ли ће Немци имати литијумске батерије. Ви сте ненормални људи, бре", навео је, док је Брнабић рекла да су "чули класично дивљање неваспитаног човека".

Марушић Јаблановић: Да ли сте узели у обзир емисије гасова?

Посланица Милица Марушић Јаблановић из Еколошког устанка питала је министарку Ђедовић Хандановић да ли су у узели у обзир емисије гасова изазване током целог процеса производње нових аутомобила.

Како је додала, велики део енергије који се користи за екстракцију и за прераду литијума управо потиче од фосилних горива која емитују управо ЦО2.