Србија и Балкан

Дрецун: Кад постоји воља на Западу, Курти се може зауставити

Приштини се не исплати да се сукобљава са Немачком, те је зато и дозволила поновни улазак српске робе
Дрецун: Кад постоји воља на Западу, Курти се може зауставити© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ/ bg

Kада постоји политичка воља на Западу, могуће је извршити довољно снажан притисак на Приштину, оцењује председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове Милован Дрецун, коментаришући одлуку Приштине да укине забрану мере о уласку робе из централне Србије на територију КиМ, али само преко пункта Мердаре.

Одлука Приштине о забрани уласка робе из централне Србије на територију КиМ јесте, како он каже, дискриминаторска политичка одлука противна споразуму Цефта, уведена због хапшења тројице припадника косовске полиције који су прешли административну линију.

После тога, истакао је Дрецун, Приштина је почела да тргује и тражили су да буду представљени у Цефти као "држава Косово". Међутим, напоменуо је да је Немачка запретила довољно јако и дошло је до укидања мере.

"То показује да када постоји политичка воља на Западу, онда могу да изврше довољно снажни притисак да Приштина одустане од једностраних мера и да промени одлуке. Не стоји прича да Запад нема довољно утицаја, сетите се приче о мосту. Када има политичке воље Курти може да се заустави", рекао је Дрецун.

Сваки потез који елиминише дискриминаторске одлуке је добар, али Дрецун сматра да је ово изнуђена мера јер је Курти проценио да му се не исплати и био је суочен са ставом Немачке.

Односно, како је рекао, Куртију се није исплатило да даље са Немачком улази у конфронтацију.

"Не верујем да ће после овог уследити притисак да се формира ЗСО. Суштина проблема је што Заједница српских општина није формирана. Зато не можете да одблокирате дијалог", оценио је Дрецун.

Осврнуо се на припрему разговора на највишем нивоу који је најавио Мирослав Лајчак.

"Више пута су тако припремљени разговори, где делегације разговарају са Лајчаком и Борељом, а онда нема директног разговора. Разговори морају у припремном периоду да се договоре, и само да се верификују кад дође до сусрета између делегација. Бојим се да ни сада неће бити добро припремљени разговори", навео је Дрецун.

image