Србија и Балкан

"Рио Тинто" о скупштинској расправи: Предлог закона заснован на нетачним тврдњама

Компанија "Рио Тинто" реаговала је на излагање посланице Еколошког устанка Данијеле Несторовић
"Рио Тинто" о скупштинској расправи: Предлог закона заснован на нетачним тврдњама© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Компанија "Рио Тинто" саопштила је данас, поводом расправе о предлогу измена закона којима би се забранило истраживање и експлоатација литијума, да је посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић, као овлашћени представник предлагача у Скупштини Србије, изнела "огроман број нетачних и паушалних оцена и ставова".

"Рио Тинто" у саопштењу истиче да је Несторовић готово потпуно игнорисала наводе на основу којих се предложеним законом тражи забрана експлоатације и прераде литијума и бора, "будући да је сам предлог заснован на нетачним и научно неутемељеним тврдњама. који су углавном преношени из непоузданих или анонимних извора".

"Пројекат 'Јадар' предвиђа спровођење свих мера заштите животне средине у складу са највишим стандардима тако да сви параметри током свих фаза израде пројекта буду у границама или знатно испод граница прописаних законима Републике Србије и највишим европским стандардима", тврди "Рио Тинто".

Та компанија је саопштила да је доступна за дијалог са свим заинтересованим странама које заиста желе да имају разговор заснован на чињеницама како би у потпуности разумели пројекат, мере заштите животне средине и користи које би могао да донесе.

image