Србија и Балкан

Радована Караџића седам сати држали у болници, без лекова, хране и тоалета

Ћерка Радована Караџића тврди да се "тамо дешава нешто изузетно сумњиво и опасно"
Радована Караџића седам сати држали у болници, без лекова, хране и тоалета© Serge Ligtenberg/Getty Images

Наставља се тортура британских власти над првим председником Републике Српске Радованом Караџићем, тврди његова ћерка Соња, која истиче како је јуче њен отац у послеподневним часовима одвезен у болницу, без икаквог објашњења и права да се јави породици.

"Тамо му је саопштено да ће бити задржан до даљњег. Више од седам часова држан је у једној малој просторији. Није му било дозвољено да узима храну, да добије лекове нити да иде у тоалет. За то време су се промениле четири смене по четири чувара. Лекар никада није дошао, али су долазили техничари да узму крв. Константно је инсистирао да му се објасни зашто је у болници, какве налазе раде, ко је одлучио да до даљњег остане у болници и зашто, као и да се јави породици", рекла је Соња.

Караџић је, каже она, нешто пре поноћи одвезен из болнице са констатацијом да је одбио лечење и да зато неће добити налазе на увид, те да се то сматра "његовим самовољним напуштањем болнице као да је слободан човек".

"То би ваљда требало да буде и алиби зато што он три године нема никакву медицинску помоћ, дијагностику и терапију. Алиби за прошле три године и алиби за будуће непоступање. Лечење чега?! Довезен је у ћелију где је убрзо увидео да је телефонска картица блокирана и да не може никоме да се јави. Потпуно је јасно да је планирано да се ту више и не врати", додаје Соња Караџић.

Она оцењује да се "тамо дешава нешто изузетно сумњиво и опасно".

"Овако човек може буквално да нестане, да се не зна ни где, када, ко и зашто га је одвео, под најмонструознијим изговором, 'да је морао бити пребачен у болницу', без икаквих даљих информација потпуно непознате даље судбине. Моја обавеза је да о овоме обавестим јавност, пошто надлежним институцијама немам никакав приступ нити они изгледа имају икакву вољу да се позабаве отвореним угрожавањем чак и основног права на живот. Тек толико колико могу да не буде после 'нисмо знали'", закључила је ћерка Радована Караџића.

image