Србија и Балкан

Вучић стигао на Самит Брдо-Бриони у Тивту (ВИДЕО)

На седници се разговара о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама Европске уније

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас из Хамбурга у Тиват где учествује на Самиту процеса Брдо-Бриони.

Домаћин Самита Брдо-Бриони процеса је црногорски председник Јаков Милатовић, а пленарна седница је почела јутрос у згради Збирке поморског наслеђа Порто Монтенегра.

На седници се разговара о питањима унапређења сарадње земаља Западног Балкана са земљама чланицама Европске уније.

Након пленарне седнице, учесници ће одржати конференцију на којој ће говорити председник Црне Горе Јаков Милатовић, председница Словеније Наташа Пирц Мусар и председник Хрватске Зоран Милановић.

Вучић је уочи доласка у Тиват изјавио да је уобичајена ствар да се у Црној Гори Србија и он виде као кривци за проблеме са коалицијама у тој земљи, као и да ће актерима са тамошње медијске и политичке сцене рећи у лице све што има.

Из кабинета Милатовића раније је саопштено да је самит лидера Брдо-Бриони Процеса прилика да се потврде добросуседски односи и ојача регионална сарадња, те да се искаже потреба за интензивирањем стратешког дијалога између Европске уније и земаља Западног Балкана.

Процес Брдо-Бриони заједничка је словеначко-хрватска иницијатива покренута 2010. године, основана ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка Европској унији. Чланови иницијативе су Црна Гора, Србија, Албанија, Северна Македонија, Босна и Херцеговина и тзв. Косово.
Седници присуствују и чланови председништва Босне и Херцеговине, Денис Бећировић, Жељка Цвијановић и Жељко Комшић.

Самит Брдо-Бриони Процеса започео је синоћ свечаном вечером коју је у част учесника приредио домаћин Милатовић и одржавањем традиционалног кола Бокељске морнарице на Тргу од оружја у Котору.

Састанак са замеником помоћника државног секретара САД

Вучић ће се сутра састати са замеником помоћника државног секретара САД за Западни Балкан Александром Касанофом, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Како је наведено, састанак ће бити одржан 9. октобра у 9.30 у згради Генералног секретаријата председника Републике.

После састанка медијима ће бити прослеђено саопштење.

Александар Касаноф је функцију заменика помоћника америчког државног секретара за Западни Балкан преузео 19. јула од Габријела Ескобара.

image