Србија и Балкан

Вучић из Тивта: Србија се није огрешила о Црну Гору, нисмо очекивали да ћете признати "Косово"

Председник Вучић је нагласио да је у Тивту изузетно добро организован скуп и изразио уверење да ће Србија имати прилике у будућности да то гостопримство узврати
Вучић из Тивта: Србија се није огрешила о Црну Гору, нисмо очекивали да ћете признати "Косово"© Tanjug/PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Председник Србије Александар Вучић обратио се медијима из Тивта рекавши да је "важна сарадња у региону за свакога од нас", те да је важно да се разговара и када су сагласни и када нису по одређеним питањима.

Он је нагласио да је имао прилику да разговара са свим гостима, осим са председницом Привремених приштинских институција Вјосом Османи.

Вучић је захвалио домаћинима на гостопримству и изразио уверење да ће процес Брдо-Бриони наставити онако како се до сада одвијао.

"Декларација је раније утврђена, додат је само овај параграф о Босни и Херцеговини и помоћи за поплављена подручја. За нас је важно да сарадња у региону буде за свакога од нас да разговарамо и када смо сагласни по одређеним питањима и када нисмо сагласни по одређеним питањима", рекао је Вучић новинарима.

Он је навео да још није утврђено ко ће бити следећи домаћин процеса Брдо-Бриони.

"Верујем да ћемо у наредних месец или два донети одлуку и по том питању. Још једном велико хвала нашим домаћинима овде у Црној Гори на гостопримству", поручио је Вучић.

Додао је да је у Тивту изузетно добро организован скуп и изразио уверење да ће Србија имати прилике у будућности да то гостопримство узврати.

Он најавио да ће ускоро отићи у посету српском народу у Црној Гори и истакао да ће Србија да настави да гради добре односе са том државом, али да у тим односима, како је рекао, неће дозволити да буде џак за ударање.

"Ми ћемо да наставимо да градимо добре односе, али у тим добрим односима ми нећемо да будемо џак за ударање које можете да млатите како стигнете, а да вам нико никада ништа не одговара", поручио је Вучић у Тивту после Самита процеса Брдо Бриони на питање новинара да прокоментарише то што је честа тема напада медија у Црној Гори.

Вучић је рекао да га је председник Црне Горе Јаков Милатовић, као домаћин, замолио да му врати услугу за време када је боравио у Београду и када је мислио да је важно да сви буду заједно на окупу поводом Отвореног Балкана, и да не одговара, како је рекао, неким политичарима из прошлости.

"И зато ћу ја, без обзира на своју намеру да неким политичарима из прошлости, попут Мила Ђукановића, жестоко одговорим, оставићу га овог пута у прошлости", додао је Вучић.

Вучић је поновио да Србија нема никаквих територијалних претензија према тој Црној Гори и додао да је разлог што га нападају то што им недостају сопствене теме и да неки мисле да је то довољан разлог за напад на председника Србије или напад на Србију.

"Јесмо ли ми узели 14 одсто територије Црне Горе, или гласали за то? Да ли је гласала за то негде или некада? Колико знам није. Је л' Србија поштује све међународне правне норме и све резолуције и повеље УН - поштује. Је л' Црна Гора поштује? Па што не поштује резолуцију 1244? Ви стално нас оптужујете за територијалне претензије што нас уопште не занима. Сами сте се одвојили 2006. године, ми смо рекли у реду је. Ваша слободна воља. Нисмо само очекивали да признате независност Косова. Сада хоћете да се окренете будућности. Хоћете ли то рећи сутра Украјинцима у Дубровнику", питао је Вучић.

Он је додао да је сигуран да неће и да изгледа да су се спремили за то да до последњег Украјинца и до последњег метка бране Украјину, док Србији може да се узима територија и све друго.

"И опет сте ви нешто љути на нас. А око чега тачно? Истину да зауставите не можете. Чињенице да се зауставе не могу", рекао је Вучић.

На питање новинара о сликама српског оружја на светским ратиштима, председник каже да нису сигурно видели наше оружје.

"Дакле, нисте видели оружје, већ муницију. Муниција није оружје. Ја мислим да сте видели гранате 'Слободе Чачак', или гранате већег калибра за тенкове и хаубице. Нисте видели оружје сигурно", рекао је Вучић.

Не постоји никаква "Република Косово"

Он је нагласио да не постоји никаква република Косово, ни по међународном праву, ни по Резолуцији УН.

"Замислите да ја вама говорим о републици Гусиње или Пљевља. Јесу то градови у Црној Гори, и ово је део Србије. Установили смо да не подржавате Резолуцију 1244 и Повељу УН. Установили смо да подржавате сецесионистичке покрете у Србији", рекао је председник на питање да ли се може очекивати промена става Србије по питању КиМ и прихватање тзв. косовских институција и тамошњих закона на српско становништво.

"Неће бити промене става Србије", поручио је он.

По питању личних карата Срба на КиМ, Вучић је рекао да је задовољан што је то решено, наводећи да се залаже за слободну трговину и слободан проток робе, људи и услуга, али да то нема везе са државно правним статусом.

Нагласио је да муниције произведене у Србији вероватно има свуда у свету где се ратује, али да Србија увек извози само дозвољеним корисницима и да на ратиштима нема оружја произведеног у Србији.

"Ми смо мала слободарска земља, чувамо своје небо, и не извозимо ништа ни у Русију, ни у Украјину. Има и на руској страни наше муниције, као и на украјинској. Има је и у Судану, у Сирији... Ми то увек извозимо тзв. дозвољеним корисницима. Некада је то САД, некада Чешка, некада Шпанија. Да ли оне то после шаљу некоме, то је њихова ствар. Србија ће љубоморно чувати своју неутралност, много енергије треба за то. Али српски народ је увек чувао своју територију и небо, и тако ће увек бити", нагласио је председник Вучић.

Одговарајући на питање о мешању у изборе у Црној Гори он је рекао да није имао појма ни ко учествује на изборима у Црној Гори, и да су му Мандић и Кнежевић пријатељи.

"Чак се ни у београдским медијима није тиме бавио. А београдски избори су у Црној Гори изгледали тако што је било на десетине прљавштина против СНС у црногорским медијима. И сваки пут кад кажете да се неко уплиће, уствари ви то радите. Нас не занимају локални избори у Црној Гори, нас само занима да имамо поштовање какво ви имате код нас", нагласио је он.

Истиче да је Србија самостална земља, којој нико не може мејлом да диригује како ће да гласа и за шта ће да гласа.

Председник је нагласио и да му не пада на памет да се меша у унутрашње ствари у Црној Гори уз поруку политичким актерима у тој земљи да праве коалиције какве желе, али да им Србија не буде крива за све.

"Правите ви овде коалиције какве хоћете, само немојте да вам Србија буде крива за све. Србија није ништа учинила против Црне Горе, а ако се неко о некога огрешио, онда је то обрнуто", рекао је Вучић.

Председник Србије је то рекао на констатацију новинарке телевизије "Вијести" да је навео да не зна ко је учествовао на изборима у Црној Гори, али да је непосредно пре самита у Тивту изјавио да у Црној Гори не знају да саставе коалицију уз питање да ли је то мешање у политичку ситуацију у тој земљи?

"То што сам рекао да у Црној Гори не знају да саставе коалицију, ја се тиме мешам и претим, је л' тако? И зато што сам рекао да не знају, зато се мешам и претим. Као што сте питали неке друге. Читам ваше новине. Тако сам прочитао на целој страни или две данас текст против себе, као и сваки дан. Уз много лажи о томе како нам је настајала партија, ко је финансирао итд", рекао је Вучић.

Нагласио је да много воли Црну Гору, али да не разуме оне којима је Србија једина мета и једина тема и узвратио да ли је мешање то што су, како каже, сваки дан лобирали за противнике власти на београдским изборима.

Вучић је рекао да ниједном није позвао било кога у Црној Гори да гласа чак и за његове пријатеље, те ни да данас не каже да треба или да формирају власт, нити га то интересује.

image