Милановић цитирао "Горски вијенац": Црна Гора да не дели Хрватској лекције о Јасеновцу

Нисам учествовао у проглашењу персонама нон грата политичара из Црне Горе, рекао је председник Хрватске

Није требало да дође до тога да три црногорска политичара буду проглашена персонама нон грата, изјавио је председник Хрватске Зоран Милановић.

"Односи Хрватске и Црне Горе су добри. Разумем да неки посланици имају потребу да ставе нагласак на оно што их више тишти, ради се о некој Резолуцији о Јасеновцу, то је непотребно, то је иза нас. Мислим да смо то апсолвирали", рекао је Милановић.

Иако је најпре рекао да је та резолуција била непотребна, потом је казао и да Црна Гора не би требало да дели Хрватској лекције о Јасеновцу.

Одговарајући на питање подгоричких "Вијести", да ли сматра паметним поступање појединих министара у хрватској влади и порукама које шаљу Црној Гори, Милановић је рекао:

"Ова епизода је можда добар пример како се не треба петљати у неке теме, које су пре свега хрватске унутрашње теме, па тако и према другој страни. Не знам шта је то требало црногорском парламенту, тој танкој већини, за коју знамо како је настала. То је обична танка већина, у којој је половина оних који су за то дигли руку у ствари против тога", рекао је Милановић.

Рекао је и да види да у црногорском парламенту 60 посланика питање Јасеновца тумачи на рационалан начин.

"Треба пустити друге да живе, дати им даха да живе...", додао је хрватски председник и додао да је Хрватска следбеница антифашизма, а не Независне државе Хрватске.

Како је навео, три посланика су проглашена непожељним, мислећи на председника Скупштине Црне Горе Андрију Мандића, лидера Демократске народне партије Милана Кнежевића и потпредседника владе Алексу Бечића.

"Ја у томе нисам учествовао, нити ћу осудити, нити ћу подржати. Треба бити опрезан, чак и према највећим неваљалцима. До тога није требало да дође и с обзиром на то да сам изван Хрватске, нећу 'мачем су седам бињиша' лупати по својим политичким пријатељима и конкурентима у Хрватској", рекао је Милановић позивајући се на стихове из "Горског вијенца".

Милановић је изјавио да не види претњу Црној Гори од Србије.

"Ви сте два блиска народа, треба све решити", рекао је председник Хрватске.