Србија и Балкан

Брисел отворено притиска Србију: Хитно забраните рад РТ

Последњег дана септембра Репортери без граница покренули су посебан пројекат, наводно посвећен разотркивању руске пропаганде, а са циљем да изврше притисак да се забрани рад РТ у Србији
Брисел отворено притиска Србију: Хитно забраните рад РТwww.globallookpress.com © Philipp von Ditfurth/dpa

Србија мора да предузме хитне мере у борби против дезинформација руских медија, изјавио је портпарол Европске уније Петер Стано.

Он је тако реаговао на извештај "Репортера без граница" који су читав пројекат посветили нашој медијској кући, посебно тражећи да се забрани рад РТ Балкан.

Стано је рекао да су руски јавни медији, укључујући РТ у "свим његовим облицима", постали инструмент Кремља у рату против Украјине и "канал за ширење и манипулацију информацијама".

"Србија, као земља кандидат за чланство у ЕУ, такође мора да предузме хитне мере у борби против манипулације и мешања страних информација", рекао је Стано, преноси Радио Слободна Европа.

Он је нагласио да је неусклађивање Србије са заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ "озбиљан проблем који утиче на приступне преговоре".

Подсетимо, ово је наставак притисака из Брисела на Србију, који је до сада подразумевао захтеве да Србија уведе санкције Русији.

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се недавно на споменути извештај.

"Критиковали су Србију јер овде раде Раша тудеј и неки други медији", истакао је Вучић.

"А цео живот су нас учили да мора да постоји друга страна, да морате да чујете све, а данас је све толико навијачки направљено, ако чујете обе стране, непријатељ сте и једне и друге стране", рекао је председник Србије.

image