Гујон о захтеву ЕУ да забрани РТ Балкан: Верујем да ће Србија наставити да промовише слободу мишљења

Гујон је подсетио на период комунизма током којег је цензура била примењивана у Југославији у име борбе против "штетних или непожељних идеја"

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон оценио је данас да је захтев Европске уније да се забрани рад РТ Балкан, у супротности са вредностима плурализма, толеранције и слободе говора.

Такође, поставио је и део текста агенције АФП у ком је портпарол дипломатске службе ЕУ за француску агенцију упитан да прокоментарише недавни извештај "Репортера без граница" рекао да "Србија мора да предузме хитне мере у борби против манипулације и мешања страних информација".

"Овај захтев веома забрињава. Он подсећа на период комунизма током којег је цензура била примењивана у Југославији у име борбе против 'штетних или непожељних идеја'. Она је у супротности са вредностима плурализма, толеранције и слободе говора у које Срби верују и за које су се борили многи српски интелектуалци који су били затварани и убијани због тога", навео је Гујон, саопштено је из његовог кабинета.

Он је додао да је сигуран да ће Србија, из тих разлога које је навео, здушно да настави да промовише медијску разноврсност као и слободу мишљења.

"Позивам све искрене демократе из ЕУ да учине исто", поручио је Гујон.