Србија и Балкан

Хил: Трудимо се да не финансирамо протесте у Србији

Амерички амбасадор у Србији ничим изазван у тему протеста против ископавања литијума покушао је да убаци Русију, покушавајући да се на тај начин оправда да Америка не организује немире у Србији
Хил: Трудимо се да не финансирамо протесте у Србији© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Трудимо се да не финансирамо протесте у Србији, али нисмо 100 одсто успешни, изјавио је амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил.

Хил је гостујући на Н1 говорио о протестима у Србији и сâм почео да се правда да Америка не финансира та окупљања.

"Нисам сигуран да те исте стандарде поштују Руси и видимо пуно проруског расположења на тим демонстрацијама. Понављам, то можда није већина, али постоји", рекао је Хил.

На констатацију водитеља да је расположење међу грађанима Србије проруско, Хил тврди да Русију не занима литијум, док је Запад заинтересован за ту руду.

"Ја не видим шта Русија ради, не улаже у Србију, већ напротив, Русија покушава да успори свако кретање Србије ка Западу", поручује Хил заборављајући да каже да је Москва спасила српску привреду дајући јој повољне цене гаса, док заузврат не тражи ништа од Београда, за разлику од Запада који за Београд стално врши притиске.

Хилов покушај да за демонстрације окриви Русију изненадио је и водитеља који га је потом питао како објашњава то што су прозападне странке вође протеста, попут Зелено-левог фронта.

"Не говорим о тим људима, већ о чињеници да су неки проруски оријентисани људи ту, не зато што их брине литијум, већ их брине кретање Србије према Западу", покушао је да објасни Хил како је могуће да Руси преко прозападних странака организују протесте у Србији.

На питање да "има примера да се Србији често прети, али нема никаквог напретка" по питању односа према Русији, Хил каже да је "Србија веома јасна", да је присуствовала важним састанцима у вези са Украјином, те да то заслужује похвалу.

"Мислим да је Србија повукла неке добре потезе. Да ли би Србија требало да уради више или би могла да уради више? Могао бих да причам о томе, али не на телевизији", рекао је Хил.

На инсистирање водитеља да каже шта мисли о сусрету потпредседника Владе Србије Александра Вулина и председника Руске Федерације Владимира Путина, Хил је рекао да га није упознао, те да је боље да Н1 позове Вулина за коментар.

"Волео бих да могу да вам помогнем, али немам Вулинов број телефона, али будите упорни", рекао је Хил.

image