Србија и Балкан

Посланици завршили рад за данас, расправа о литијуму и сутра

И власт и опозиција су сагласни да крајњу реч мора да да струка
Посланици завршили рад за данас, расправа о литијуму и сутра© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/bs..

Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправу о изменама и допунама Закона о рударству и геолошким истраживањима наставиће сутра у 10.

Данас су дискусију о изменама и допунама овог закона завршили овлашћени представници политичких група, а потом се прешло на листу пријављених говорника.

Председавајућа је јутрос констатовала да су у сали 132 посланика и да су обезбеђени услови за рад.

Међу првима се обратио посланик НПС, Мирослав Алексић који је рекао да "нема одговора на питање шта је интерес Србије" као ни "зашто сте наставили пројекат иако сте на њега ставили тачку".

Данијела Несторовић, овлашћени представник предлагача, прочитала је на седници став Академије инжењерских наука Србије, али и текст професора Ратка Ристића, што је председница Скупштине Ана Брнабић коментарисала наводећи: "читате нам данима нека писма, као поштар".

Председница Скупштине Ана Брнабић је рекла да ће студија о процени утицаја на животну средину бити завршена најраније за две године. 

"Ми ћемо бранити, али под условом да студија о процени утицаја на животну средину покаже да има девастирајући ефекат по животну средину. Али оно што ви кажете грађанима Републике Србије је, ми нећемо дозволити студију о процени утицаја. И то је највећи проблем зато што сте ви позвали на ванинституционалну борбу, дакле на барикаде, малтретирање грађана пре него што се уради студија о процени утицаја на животну средину, а која може да се уради најраније у наредне две године И шта је онда хитно, и шта је онда проблем, и што онда забрањујемо сада, о томе се ради. Дакле, о томе се ради, о тој превари грађана Републике Србије се ради", рекла је она.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић поручила је опозицији да "престане да шири панику и обмањује народ".

"Намерно настављате кампању како бисте наводно грађанима поручили да се борите за чисту воду, воду, земљу, као да никог ко ради у Влади Србије није брига, а онда, у недостатку аргумената поменињете моје личне ствари, лажете, како вас није стамота", рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је истакла и како су бенефити овог пројекта "не само економски, већ геостратешки и политички".

"Ми одређујемо коме иду сировине. Причамо не само са немачком индустријом, ту је био и Стелантис на том састанку. То су све чињенице. И зашто би ми забрањивали нешто унапред? И притом би били прва и једина земља у Европи која је то забранила", рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је рекла да Србија има готово највеће резерве литијума у ​​Европи и да би, уколико би се овај пројекат реализовао, донео 20.000 радних места, немерљиво веће плате и вишеструко увећане буџете општина и градова западне Србије. Она је истакла и да ће, уколико студије о процени утицаја на животну средину покажу да је безбедно експлоатисати литијум, то бити урађено по "српским законима и европским стандардима"

Уз понеку увреду, и помињање цена министаркине гардеробе која како тврди опозиција, "на себи носи гарсоњеру", (што је Брнабићева прокоментарисала подсећајући опозицију да није "модна полиција"), могле су се чути и оптужбе из редова владајуће коалиције, како се расправа свела на личне нападе, уместо на причу о закону.

Велики део времена посланици су заправо расправљали о томе што је неко Здравка Поноша, како се тврди "из редова владајуће странке", назвао "ђубре једно усташко", што је Милош Јовановић из Новог ДСС-а назвао "недопустивим инцидентом".

Такође, духове су узбуркале и тврдње посланице Несторовић, да јој је неко исекао гуме, као и позиви опозиције да "осуди насиље". МУП се, у међувремену огласио и навео да је Несторовић инцидент пријавила тек након што је о њему говорила у Народној скупштини.

У претходна два дана заседања, показало се, да иако на супротним становиштима, и власт и опозиција у једном су сагласне - крајњу реч о пројекту Јадар мора да да струка.

Посланица Еколошког устанка Данијела Несторовић прочитала је писмо житеља Горњих Недељица, док је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић поручила да пројекта неће бити ако се студијама докаже да ће долина Јадра постати пустиња. 

Несторовић, која је и овлашћени предлагач закона, образложила је у понедељак предлог закона о којем су представници власти и опозиције изнели опречна мишљења.

Снежана Пауновић из СПС рекла је на седници Скупштине Србије да ће социјалисти гласати против предлога измене Закона о рударству и геолошким истраживањима.

Посланик Александар Павић (МИ снага народа) упитао је министарку да ли постоји концесиони уговор за Јадар, рекавши да нису успели да га нађу у бази података. Рекао је да је грађани нису гласали за Пројекат Јадар, да нису знали да ће бити активиран након избора.

"Србија се обавезала да ће да прати зелену агенду засновану на самој једној теорији која није доказана, о глобалном загревању, да мора да се смање активности ЦО2 иначе ћемо сви да помремо. Да ће поларни лед да се истопи", навео је он.

У Предлогу измена и допуна Закона о рударству и геолошким истраживањима, између осталог, у члану 4а, тражи се забрана примењених геолошких истраживања, експлоатације и прераде бора и литијума.

Опозициони посланици, као и самостални, њих 86, иницијативу за одржавање седнице поднели су 10. септембра.

image