Спајић већ видео резултате пописа: Завршена провера података, чека се званично објављивање

И грађани и политичке странке имале су могућност да изврше проверу података с пописа унетих у базу

Коначни резултати пописа становништва у Црној Гори биће објављени 15. октобра, а двострука контрола одговора на питања о вери, нацији и језику завршена је 7. октобра.

Како су пописивачи унели податке у софтвер проверавали су и грађани и политичке партије, а није пријављена ниједна неправилност у вези са веродостојношћу података у бази.

Регистроване су 20.684 провере електронским путем, док је око 850 становника податке проверило телефонским позивом, а 277 је пристигло мејлом.

"Укупно је било 20 захтева за словну исправку, три за промену латиничног у ћирилично писмо, док је 11 грађана директно у Управи проверавало своје податке због губитка идентификационог броја. све ово указује на високо поверење грађана у пописни процес, а у крајњем имплицира на висок квалитет коначних резултата пописа", навели су из Монстата.

Партијама које су потписнице Споразума о условима за одржавање пописа такође је дозвољено да изврше контролу унетих података, као и контролу ручног бројања.

"Није забележена ниједна неправилност, што је констатовано и сачињеним записником који ће бити достављен надлежном одбору", објавила је "Побједа".

Према незваничним сазнањима овог листа, део врха актуелне црногорске владе имао је прилику да се упозна са појединим кључним показатељима пописа.

"Део ужег колегијума актуелне извршне власти на чијем је челу Милојко Спајић већ је имао увид у део резултата и то пре него што је заокружено упаривање свих прикупљених података", наводи "Побједа".